Förslag: Neka bidrag till skolor med brister

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2024-03-15

Skolor med stora och allvarliga brister bör kunna nekas riktade statsbidrag. Det är ett av de förslag som Skolinspektionen skickar vidare till regeringen i sin årsrapport.

Bristen på stöd till behövande elever är fortfarande ett av de vanligaste problemen i både fristående och kommunala skolor, visar Skolinspektionens årsrapport.

Vid mycket allvarliga brister kan skolhuvudmannen få betala vite, eller - om det gäller en friskola - få sitt tillstånd indraget. Under fjolåret miste sex skolhuvudmän tillståndet.

Myndigheten efterlyser dock fler möjligheter att ingripa, och lyfter nekande av statsbidrag. Det är Skolverket som betalar ut statsbidrag, och får inte neka någon huvudman – även om Skolinspektionen kritiserat någon av huvudmannens skolor.

I årsrapporten noterar Skolinspektionen också att friskoleägarna blir färre, men större. En tydlig trend är att det sker genom uppköp. Myndigheten påpekar att det finns huvudmän som inte skulle ha fått godkänt om de sökt tillstånd, men som ändå kan växa genom att köpa aktier i bolag som redan bedriver skolverksamhet. Skolinspektionen lämnade i höstas ett förslag till regeringen om att nya ägare ska bli skyldiga att ansöka om tillstånd för att få fortsätta att driva den köpta skolan.

Följ ämnen i artikeln