Riskfluencern Miles, 23, frihetsberövad i Afghanistan

Publicerad 2023-04-04

Miles Routledge ombord på evakueringsflygplanet i samband med talibanernas övertagande i Afghanistan 2021.

Miles Routledge, 23, har suttit frihetsberövad i Afghanistan i flera månader.

Nu försöker Storbritannien förhandla med talibanerna för att få honom fri.

Det är landets andra räddningsaktion för mannen som kallas ”The danger tourist” i brittisk press.

Riskfluencern Miles Routledge har byggt sin karriär på att ta sig till ”farliga platser” och lägga upp videor om resorna på sociala medier. Brittiska medier beskriver honom som ”danger tourist”.

För två år sedan strandades han i Kabul när talibanerna tog över styret i Afghanistan. Räddningen blev den brittiska armén som fick evakuera Miles Routledge via flygplan.

Frihetsberövad av talibaner

Men nu har han rest tillbaka till landet – och hamnat i knipa igen.

På söndagen meddelade Storbritanniens regering att de fått uppgifter om att tre brittiska medborgare, däribland 23-åriga Miles Routledge, tagits tillfånga av talibanstyret i Afghanistan.

– Regeringen är i förhandlingar och arbetar hårt för att se till att människors säkerhet upprätthålls, säger den brittiska inrikesministern Suella Braverman, uppger Sky News.

Routledge har träffat talibaner tidigare och lagt ut filmerna på sin Youtubekanal ”Lord Miles”.

De andra två är Kevin Cornwell, 53, som är volontärläkare samt en hotellägare. Britterna ska ha gripits av talibanernas säkerhetspolis vid separata tillfällen i januari i år.

– Om det finns risker för människors säkerhet, för brittiska medborgare utomlands, då kommer den brittiska regeringen att göra allt som krävs för att se till att de är säkra, säger Suella Braverman.

Även det brittiska utrikesdepartementet är inkopplade i ärendet.

– Vi arbetar hårt för att säkra konsulära kontakter med de brittiska medborgare som är fängslade i Afghanistan och vi stödjer familjerna, uppger de för kanalen.

Besöker Snake Island i Youtube-video

Under sin första vända i Afghanistan uppgav Miles Routledge att han var på semester. Varför han nu befinner sig i landet är fortfarande oklart. Så även på vilka grunder han och de andra britterna gripits.

På sociala medier går Miles Routledge under användarnamnet ”Lord Miles”. Totalt har han drygt 200 000 följare.

På Twitter uppger riskfluencern att han vill besöka ”jordens farligaste platser för att det är roligt”. Han skriver även att han bland annat rest till krig i Ukraina och södra Sudan.

Hans videor på Youtube har fått hundratusentals visningar. Bland annat har han publicerat en video där han hävdar att han besökt Ilha da Queimada Grande i Brasilien, även känt som ”Snake Island”, vilket är en ö som är avstängd för allmänheten.

På riskfluencerns kanal finns det även videor med titlarna ”Jag blev kidnappad i Kenya”, ”Jag avfyrade skott med talibaner” och ”Passerar olagligt över mexikanska gränsen”.

Talibaner i Afghanistan.

”Blir behandlade väl”

Under förhandlingarna om de frihetsberövade männen representeras volontärläkaren Kevin Cornwell och hotellägaren av Scott Richards vid hjälporganisationen Presidium Network.

Han uppger för Sky News att han erfar att de två britterna ”mår bra och blir behandlade väl” – men att han inte haft någon direktkontakt med männen.

Senare på söndagen meddelar han att männen tillåtits att ha kort kontakt med sina familjer.

– De fick ha en konversation i cirka 10 minuter i morse. Vilket är viktigt för alla förhandlingar med talibanerna eftersom att ingen tidigare tillåtits ett sådant privilegium, säger Scott Richards.