Vänsterns EU-kandidat kräver förhandlingar med Ryssland

Uppdaterad 2024-05-08 | Publicerad 2024-05-07

Marta Aguirre (V) är kandidat i Europaparlamentsvalet i juni.

Vänsterpartiets fjärdenamn på EU-listan Marta Aguirre vill ha förhandlingar med Ryssland om kriget i Ukraina.

Det kravet förde hon fram i en EU-debatt på tisdagen.

– Man måste utforska alla vägar, säger Marta Aguirre.

På tisdagen hölls en EU-debatt med riksdagspartierna på Kulturhuset i Stockholm inför valet i juni.

Vänsterpartiet representerades av Marta Aguirre, fjärdenamn på partiets EU-valslista. När stödet till Ukraina kom upp i debatten gav vänsterpartisten ett oväntat besked.

– Vi måste stoppa kriget på alla sätt. Vi måste få Ryssland att sätta sig ner och förhandla om hur det ska bli efter kriget, säger hon i debatten.

– Det är oerhört tragiskt att fredstanken är död i den här panelen.

”Vill inte låta ryssvänlig”

Moderatorn för debatten frågar då om V tycker att man ska förhandla mellan Ukraina och Ryssland.

– Jag tycker att man ska se till att alla vägar till freden och ett slut på dödandet ska bedömas, svarar Marta Aguirre.

Vänsterpartisten gör sedan en liknelse med vad som skedde med Tyskland efter första världskriget och säger att hon inte vill se samma utveckling nu.

Karin Karlsbro (L).

– Jag vill inte låta ryssvänlig men vi måste tvinga Ryssland till förhandling på alla olika sätt, säger Marta Aguirre vidare.

Liberalernas Karin Karlsbro reagerar starkt på uttalandet under debatten.

– Det är ofattbart, det som sägs. Jag är chockad över vad du står och säger från Vänsterpartiet. Att vi ska förhandla med Putin, säger Karlsbro.

”Måste utforska alla vägar”

På frågan om hon har gått för långt svarar Marta Aguirre att hon står fast i uppfattningen att man ska förhandla med Ryssland.

– Man måste utforska alla vägar. Att tvinga någon att släppa ifrån sig ett land genom fredsförhandling är inte att släppa hjälpen till Ukraina, säger hon.

Fredsförhandlingar har hållits mellan Ukraina och Ryssland, men har inte burit frukt.

Beskedet från Ukraina är att man inte ger upp någon del av landet, inklusive Krim, till Ryssland.

I mars gjorde Påve Franciskus ett uttalande om att Ukraina borde ”hissa den vita flaggan och förhandla”. Uttalandet kritiserades starkt av Ukraina.

Tomas Tobé (M).

M-toppen rasar: ”En skandal”

Moderaternas Tomas Tobé är mycket kritisk till vänsterpartistens hållning i frågan.

– Att en toppkandidat från Vänsterpartiet öppnar upp för fredsförhandling med diktatorn Putin är en skandal. Det här visar att Vänsterpartiet inte går att lita på i säkerhetspolitiska frågor som är existentiella för vår fred och säkerhet i Europa, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

Under tisdagseftermiddagen skriver Marta Aguirre i ett sms till Aftonbladet att hon menar att det är upp till Ukraina om man vill förhandla eller ej.

”Ukraina måste vinna kriget och Putin ställas inför rätta. För mig är det självklart att det är ukrainarna själva som ska avgöra när, om och hur de vill fredsförhandla, något annat har jag aldrig menat. Jag står hundra procent bakom Ukraina och Sverige ska ge dem det stöd de behöver, både civilt och militärt”, skriver hon.