Tre gripna för våldtäkt i Uppsala

Uppdaterad 2017-01-24 | Publicerad 2017-01-22

Den misstänkta gruppvåldtäkten sändes direkt på Facebook, bekräftar polisen.

– Det kändes så overkligt att se det där. Vem fan lägger ut något sådant på Facebook, säger Lovisa, 22, till Aftonbladet.

Tre unga män har anhållits, misstänkta för våldtäkt.

Polis kommer till platsen och avbryter.

Den misstänkta våldtäkten skedde i en lägenhet i Uppsala natten till söndagen. Polisen larmades klockan 8.24.

”Denna våldtäkt sändes live på en Facebookgrupp och det var och är flera personer som hört av sig som sett denna sändning”, skriver polisen på sin sajt.

De tre männen är födda 1992, 1996 och 1998. De greps och fördes till polishuset i Uppsala. Där anhölls de av åklagare klockan 14.30.

Männen var inledningsvis skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för grov våldtäkt. Brottsrubriceringen ändrades sedan till våldtäkt.

En person sitter i nuläget anhållen på sannolika skäl, medan de två andra är skäligen misstänkta.

Kvinnan är född 1986, uppger polisen på sin sajt.

– Vi kommenterar ingenting i nuläget. En förundersökning har inletts och det råder full sekretess, säger Ivan Åslund, befäl på polisens ledningscentral till Aftonbladet.

”Jag trodde det var ett dåligt iscensatt skämt”

Flera personer, som säger sig ha sett den filmade våldtäkten natten till i går, hörde av sig till Aftonbladet. Lovisa, 22, som bor i Stockholm var en av dem.

– Två killar trycker ner en tjej på sängen och tar på henne. Jag ser att hon är typ däckad. Jag trodde först att det var ett dåligt iscensatt skämt. Men det var det inte, säger Lovisa.

Kommentarerna flödade in samtidigt som övergreppet pågick. Enligt Lovisa var cirka 200 personer inne och tittade på klippet samtidigt.

– Folk skrev att de skulle sluta, att hon inte vill, att det inte var okej och att de hade ringt polisen. Sen ser jag att polisen kommer in, men då har killarna slutat ta på tjejen, säger Lovisa.

– Polisen börjar fråga killarna vad de håller på med och försöker reda ut vad som hänt. Efter ett tag säger polisen att killarna får följa med till polisstationen. Sen stängs filmen av.

Vad tänkte du när du såg filmen?

– Det kändes så overkligt att se det där. Vem fan lägger ut något sådant på Facebook?

”Jag undrar hur tjejen mår”

I dag tänker hon på tjejen i filmklippet och hur det har gått för henne.

– Jag undrar såklart hur tjejen mår, om hon är okej. Hon måste känna sig helt knäckt, säger Lovisa.

Polisen gjorde en teknisk undersökning av den misstänkta brottsplatsen under söndagen.

På sin sajt skriver polisen: ”Både målsäganden och gärningsmännen har undersökts under dagen för att säkra bevis...P.g.a. brottets karraktär och med hänsyn till den utsatta kvinnan går polisen inte ut med ytterligare uppgifter. Ärendet är åklagarlett.”

Experterna förklarar fem
våldtäktsdomar