Nä, nu blommar det

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2020-01-12

Körbärsträden blommar i Stockholm – tre månader för tidigt.

I Norrland är det mildare än vanligt och i Örebro har värmerekord slagits.

Vintern har gått i ide, helt enkelt.

Snörika vintrar har vi tvingats ge upp i stora delar av landet. Och någon köldknäpp är inte i sikte den närmaste tiden, enligt SMHI.

– Det kommer inte att ske någon större förändring i väderläget, vi kommer att fortsätta att ha mildluft som kommer och går, säger meteorolog Jon Jörpeland.

– Temperaturerna ligger över det normala för årstiden. Vissa mätstationer i södra Norrland hade i början av månaden sina högsta januaritemperaturer sedan 1971 – i Krångede i östra Jämtland landade temperaturen på 9,4 grader på nyårsdagen. I torsdags noterades 10,5 grader på en mätstation i Örebro, den högsta januaritemperaturen på 50 år i området.

Körsbärsträden 12 januari 2019.

Det går dock inte att göra några kopplingar till klimatförändringar enligt Jon Jörpeland.

– Nu har vi mild luft som rört sig väldigt långt norrut, det är framför allt i norra Sverige som vi har det största temperaturöverskottet.

– Det är fortfarande väder vi pratar om, vi har haft milda vintrar tidigare, säger han.

Att den meterologiska vintern gett vika beror på ett lågtryck från Atlanten i samband med att väldigt mild luft passerar över landet. Detta har gjort att växter som vanligtvis blommar under våren redan börjat knoppas.

– Den meteorologiska vintern har inte riktigt kommit ner till sydligaste Sverige. Det har varit milt under ganska lång period uppemot Stockholm, men även Norrlandskusten har haft väldigt höga temperaturer för årstiden, säger Jon Jörpeland.