Spar på julskräpet – för miljöns skull

Klas Lundström/TT

Publicerad 2019-12-22

Julhelgen är alltjämt svenskarnas stora högtid – när det gäller skräpsortering. Arkivbild.

Julhelgen innebär stora utmaningar för landets återvinningsstationer som fylls av skräp efter paketöppning och julbord. Nu uppmanas svenskarna att vänta till mellandagarna med att återvinna.

Julhelgen kan med fog kallas för skräpets största högtid. Readagar som Black friday är visserligen på frammarsch, men är än så länge inte i närheten av det årliga julfirandet. Många återvinningsstationer fylls till bristningsgränsen och här och där uppstår stora sopberg.

– En stor insats vore att vänta några dagar med att slänga, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), till TT.

För FTI innebär det en årlig och återkommande utmaning att få bort allt och extra åtgärder sätts därför in för att hantera de stora mängderna som kommer.

– Är det fullt så är det toppen om folk anmäler det till oss så att vi kan tömma det så fort som möjligt, säger Veronica Foberg Gustafsson.

"Behöver bli bättre"

Problemen är ofta större i storstäder där fler trängs på mindre ytor, och därför är det viktigt att platta till kartonger så att de inte tar så stor plats. Även när det gäller kladdiga matförpackningar från till exempel kött, lax och sill är det viktigt att tänka på att tömma dem ordentligt.

– Sverige är ett av världens bästa länder när det gäller återvinning, men vi behöver bli ännu bättre. I dag kastas många plastförpackningar som vanligt restavfall, säger Veronica Foberg Gustafsson.

Ökad e-handel

En annan utmaning för landets återvinningsstationer ligger i den ökande e-handeln, vilken medför stora kartonger som snabbt stjäl allt återvinningsutrymme. Men för den osäkre finns en rad sorteringsguider att tillgå på nätet så snart allt julstök har lagt sig. Värt att veta är bland annat att förpackningar av olika material ska sorteras utefter det material som väger mest. En kartong med inslag av plast ska således sorteras som papper.

– Julen är den stora högtiden när det gäller återvinning, och samtidigt är det ju fantastiskt att så mycket skräp ändå hamnar där det ska, säger Veronica Foberg Gustafsson.

Följ ämnen i artikeln