Sinn Féin varnar: "Hård brexit en katastrof"

TT-AFP

Publicerad 2019-07-31

Premiärminister Boris Johnson imponerade föga på flera partiledare under sin visit på Nordirland, som spelar en huvudroll i de låsta positionerna kring brexit.

– Det är uppenbart att Boris Johnson inte förstår problemen som Nordirland brottas med, sade SDLP:s Nichola Mallon.

En turné genom brittiska delområden har stått på den nyligen insvurna premiärministern Boris Johnsons agenda under veckan.

Efter möten med ministrar i såväl Skottland som Wales kom turen till Nordirland – vars djupa politiska splittring är en av anledningarna till att Storbritanniens utträde ur EU har blivit en långdragen, och till synes närmast ogenomförbar, process.

Premiärministern mötte de fem största partierna i en rad enskilda möten under onsdagen.

Backstop

Den uttryckliga avsikten med visiten var att hitta en väg framåt i den regeringskris som lamslagit Nordirland sedan de två största partierna, Demokratiska unionistpartiet (DUP) och nationalistpartiet Sinn Féin, misslyckats med att komma överens om ett regeringssamarbete. Låsningen har inneburit att Nordirland stått utan regering i två och ett halvt år.

Föga förvånande diskuterades också brexit. I centrum står den så kallade backstop-planen – en nödlösning som ska förhindra en hård gräns mellan Irland och Nordirland efter att Storbritannien lämnar EU. Boris Johnson har kallat en sådan lösning odemokratisk, och vägrar gå med på ett utträdesavtal förrän den stryks.

DUP:s ledare Arlene Foster uppgav på onsdagen att hon litar på att premiärministern hittar en annan lösning, enligt Reuters.

– Backstop-planen måste skrotas. Det finns sätt att hantera den här frågan om det finns vilja från båda sidor.

Inte imponerade

Från andra partier möttes Boris Johnson med betydligt mindre entusiasm. Socialdemokratiska och nationalistiska SDLP:s vice partiledare Nichola Mallon uppger till BBC att hon varit "mycket ärlig" med premiärministern under deras möte.

– Det är tydligt att Boris Johnson inte förstår problemen som Nordirland brottas med, sade Mallon efter mötet.

Hon hade tidigare skrivit på Twitter att DUP "inte talar för majoriteten" på Nordirland.

– Det är uppenbart att de nationalistiska partierna betraktar Boris Johnson med skepticism. Det har sina historiska skäl – men till skillnad från DUP har de heller inte mycket att sätta emot för att få som de vill, säger historikern Matt Cole vid Cambridgeuniversitetet till TT.

Avtalslöst

Boris Johnson har upprepade gånger sagt att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober – med eller utan utträdesavtal.

Retoriken har retat upp Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald, som under sitt möte med premiärministern varnade för konsekvenserna av ett sådant beslut.

– Vi har varit väldigt tydliga med att ett avtalslöst utträde skulle vara katastrofalt för den irländska ekonomin, för vår politik, vårt samhälle och vårt fredsavtal, sade partiledaren efteråt, enligt Reuters.

Sinn Féin har historiska kopplingar till den väpnade rörelsen Irländska republikanska armén, IRA, som slogs för ett enat Irland under de nära trettio år som på Nordirland kallas "The Troubles".

Boris Johnsons ovilja att erbjuda eftergifter i förhandlingarna med nordirländska partier kan få historiens vingslag att göra sig påminda, säger Matt Cole.

– Att som brittisk premiärminister hota, bluffa och köra över Nordirland har i princip aldrig fungerat. Med tanke på Nordirlands historia, och att det fortfarande finns grupper – om än små – som är beredda att ta till vapen är det också en mycket riskabel taktik.

ANNONS