Inga belägg för att barn driver infektionen

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-03-01

Det är inte rationellt att rekommendera att barn ska vara hemma från skolen enbart för att de vistats i ett riskområde för det nya coronaviruset, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Folkhälsomyndighetens råd om att barn som varit i riskområden för coronaviruset ska gå till skolan kritiseras av oroliga föräldrar.

Men det finns inget som tyder på att barnen sprider smittan, enligt Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

– Det är inte rationellt att rekommendera att barnen ska vara hemma.

Har barnet symtom för det nya coronaviruset ska det precis som vuxna sättas i kontakt med sjukvården för en bedömning, och samma sak gäller om barnet har varit i kontakt med ett känt smittofall. Men att barnen skulle stanna hemma från skolan enbart på grund av att de hade vistats i exempelvis det hårt drabbade Italien under sportlovet är inget som Folkhälsomyndigheten över huvud taget rekommenderar.

WHO-studie

Bland annat grundar man sin bedömning på studier från Kina och Världshälsoorganisationen WHO, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– WHO har försökt titta på frågan lite närmare. Där bekräftas resultat från kinesiska studier om att det är en väldigt liten andel barn som bär sjukdomen, och man kunde inte få fram ett enda fall där barn har smittat vuxna. Det finns alltså inga belägg för att barn driver infektionen.

Det finns givetvis barn som är smittade, framhåller Karin Tegmark Wisell, men det finns inga uppgifter om att de skulle sprida smittan på samma sätt som vid en vanlig influensa.

– Det måste vara fakta och inte rädsla som styr hanteringen av utbrottet, och vi försöker nå ut med de underbyggda fakta och den kunskap som finns.

Ekonomiska konsekvenser

Ett beslut att stänga skolorna riskerar enligt Folkhälsomyndigheten snarare att i stället slå mot barnen, som då kan lämnas utan tillsyn eller halka efter i kunskapskraven.

– Det är också viktigt att landet fortsätter att fungera, inte minst när man ser de stora ekonomiska konsekvenser det har fått för Kina. Det kan få allvarliga konsekvenser också för Sverige, om vi handlar irrationellt.

I ställer för att stänga skolorna bör man spara på krafterna och resurserna för om det uppstår en situation där de verkligen behövs, säger Karin Tegmark Wisell.

– Genom smittskyddslagen har vi möjlighet att vidta nödvändiga åtgärder, och uppstår behovet ska man självklart göra det.

"Inte bestraffning"

Det har även väckts frågor om frånvaro från skolan ska räknas som ogiltig om barn håller sig hemma på grund av rädsla. I en skrivelse från Folkhälsomyndigheten är endast sjukdom en giltig anledning till frånvaro. Men efter frågor och kritik från bland annat föräldrar så har Skolverket och Folkhälsomyndigheten gått igenom skrivningen från myndigheten, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Stycket som uppfattades som hot om ogiltig frånvaro har tagits bort från informationsbladet.

Till Ekot säger Tegmark Wisell:

– Vi ser över för att det ska vara tydligt och inte handla om en bestraffning.

Följ ämnen i artikeln