Malmöiter kartlägger coronaviruset

Publicerad 2020-04-07

En grupp AI-entusiaster från Malmö har bestämt sig för att kartlägga coronaviruset.

Med hjälp av en symtomkarta hoppas de kunna skapa bättre förståelse för virusets spridning.

– Vi kom fram till att vi kan samla in symtomen, kartlägga dem och även använda den datan när vi fått in tillräckligt, säger Melina Katkic.

Nätverket Barrel AI Monkeys består av experter och entusiaster av artificiell intelligens (AI) och maskinlärning (ML) i Malmö.

I takt med coronavirusets utbredning kom de också på idén att kartlägga symtom som är förknippade med covid-19.

– Vi tänkte på vad vi kan göra för att hjälpa samhället och regionen, med att bekämpa krisen, med hjälp av data. Då kom vi fram till att vi kan samla in symtomen, kartlägga dem och även använda den datan när vi fått in tillräckligt, säger Melina Katkic, en av medlemmarna i nätverket.

Konceptet är att människor får registrera sig på hemsidan och fylla i om de har något av symtomen som förknippas med coronaviruset. En symtomkarta baserad på postadresser visar sedan i hur hög utsträckning coronaförknippade symtom finns i området.

Melina Katkic.

Frågor likt självtest

– Frågorna är de typiska som läkarna ställer och som finns på Region Skånes sida när man gör ett självtest, säger Melina Katkic.

Desto fler som registrerat sig innebär mer nytta för den datan de samlar in.

– Det finns flera nyttor med det här. Det är såklart att det är rätt bra att veta om det finns en viss ökning av vissa symtom i ens område, säger Katkic.

De är däremot noga med att påpeka att kartan inte visar på någon spridning av coronaviruset, utan enbart om symtom har uppvisats eller inte.

– Det kan indikera covid-19 men vi har tagit avstånd för vi är inga läkare och ställer inga diagnoser.

Förhoppningen är att datan, som inte registreras personligt, ska kunna ge en bättre förståelse för hur coronaviruset sprids.

”Vi är experter på data”

– Visionen är att hjälpa till och förvarna om det finns en risk eller en viss ökning av vissa symtom.

Än så länge har några hundra registrerat sina symtom sedan lanseringen i förra veckan. Registrering ska enbart ske en gång per dag men om ens symtom förändras uppmanas man att gå in och uppdatera sin information.

De symtom en har matat in ligger sedan kvar i tio dagar, innan uppgifterna försvinner utåt sett, för att hemsidan fortsatt ska vara aktuellt och relevant.

– Jag tycker mestadels det har varit positiv respons. Drygt 90 procent har varit positiv och sen är det alltid 10 procent som är negativa och undrar om vi inte ska låta experter göra det här istället. Men vi är experter på data. Det är det vi gör och vi påstår inget annat. Vi pratar bara utifrån symtom.

Teamet består av Melina Katkic, Johan Broddfelt, David Bao Fu och Robert Kielerstajn.