Nordkoreas förhandlare på plats i Sverige

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkoreas förhandlare landade på torsdagskvällen på Arlanda.

Här i Sverige ska han träffa amerikanska företrädare i nya samtal om nedrustning.

Samtidigt munhuggs länderna om Nordkoreas senaste uppskjutning – USA påstår att den inte skedde från en ubåt.

Positionerna har varit låsta sedan mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump i Vietnam i februari.

Det avbröts i förtid utan något avtal om kärnvapennedrustning.

Tidigare i veckan bekräftade både Nordkorea och USA att samtal ”på arbetsgruppsnivå” skulle återupptas i helgen – något som av allt att döma sker i Sverige.

Redan under torsdagsmorgonen kom uppgifter från den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong Gil skulle flyga till Stockholm på en enkelbiljett från Peking.

Foto: AP
Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Planet landade enligt TT på Arlanda vid 18.30-tiden på torsdagen. Tre andra nordkoreaner följde med i delegationen.

– Vi är på väg mot förhandlingar med USA på tjänstemannanivå, sa Kim Myong Gil till Yonhap strax före avfärd från Peking.

– Eftersom den amerikanska sidan har sänt nya signaler har jag höga förhoppningar och är optimistisk och jag är även optimistisk rörande resultaten.

Skjutit upp ny robot

Samtalen sker i direkt ljus av Nordkoreas senaste testuppskjutning, den elfte bara i år, som skedde under natten mot onsdagen, svensk tid.

Nordkorea uppgav i ett uttalande att de avfyrat en ny sorts robot från en ubåt och släppte under torsdagsmorgonen bilder som visar hur en missil bryter vattenytan och fortsätter upp i skyn.

USA hävdar å sin sida att roboten inte alls sköts upp från en ubåt.

– Vi bedömer att det var en ballistisk kort- till medeldistansrobot. Och jag anser att vi inte har något som tyder på att den avfyrades från en ubåt, utan snarare från en havsbaserad plattform, sa överste Pat Ryder, talesperson för Pentagon, under torsdagen.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Nordkorea som visar uppskjutningen av en robot på onsdagen.

Inget tyder på att de planerade samtalen i Sverige äventyras av uppskjutningen.

– De vill prata och vi ska prata med dem, sa Donald Trump vid en tv-sänd presskonferens utanför Vita huset på torsdagen.

På frågan om Nordkorea gått för långt genom det senaste robottesten svarade han:

– Vi får se.

Nordkorea och USA träffades för samtal i Stockholm så sent som i januari, inför det havererade toppmötet i Hanoi. Den gången ägde mötet rum på en exklusiv konferensanläggning utanför Stockholm.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Stockholm