Trakasserade barn blir oftare mobbare

Marc Skogelin/TT

Krister Zeidler/TT

Publicerad 2019-07-12

Barn vars föräldrar är nedlåtande och hånfulla mot dem löper större risk att själva bli mobbare eller mobbningsoffer, enligt en ny studie. Arkivbild.

Barn vars föräldrar är nedlåtande och hånfulla mot dem löper större risk att själva bli mobbare eller mobbningsoffer, visar en ny studie.

Enligt forskarna ger det en ökad förståelse för hur föräldrars beteende kan hindra tonåringar från att utveckla bra relationer med jämnåriga.

Många mobbare har föräldrar som är aggressiva, bestraffande och avvisande. En forskargrupp från Sverige, USA och Kanada har nu identifierat ytterligare en form av föräldraskap – de som är direkt nedlåtande mot sina barn. Dessa föräldrar använder nedvärderande och förminskande uttryck för att förolämpa och frustrera barnet, utan någon uppenbar provokation från barnets sida.

– Det kan handla om hur föräldrar bemöter sitt barns öppenhet. Att man svarar med kritik, sarkasm eller förminskande. Utsätts du för det som ung blir du förbannad och aggressiv. Det gör att barnen kommer att kämpa med emotionell reglering, säger Håkan Stattin, professor emeritus vid Uppsala universitet och ansvarig för studien.

Saknar kontroll

Följden blir att barnen får svårt att hantera sina känslor. Är de arga gör de saker som de egentligen inte vill, de saknar den kontroll som de flesta andra har, säger Stattin.

– Har ungdomar föräldrar som är hånande eller föraktfulla blir de aggressiva och tar ut det på andra, i form av mobbning.

Forskarna har följt 1 409 barn under tre år i årskurs 7–9 i Sverige. Det viktigaste som studien tillför är att den kan förklara mekanismen bakom varför barn i vissa föräldrahem blir mobbare, och varför andra inte blir det, enligt Håkan Stattin.

– Tidigare har man inte förstått hela kopplingen mellan vad som händer hemma och i skolan. Här har vi kunnat se hela kedjan. Den startar med föräldrars beteende som gör att barnen inte kan kontrollera sin aggression, och det sätter då avtryck i skolan.

Fastställa orsakssamband

För att få fram hela kedjan har forskarna "närmast kirurgiskt" kontrollerat för andra saker som eventuella förklaringsmodeller, så som föräldrars fysiska bestraffningar och ungdomarnas impulsivitet eller trotsighet, säger Stattin.

– Med hjälp av metoden har vi kunnat fastställa att orsakssambanden går åt precis det här hållet. Beter sig föräldrar på just det här hånfulla sättet så påverkas barnens förmåga att hantera känslor.