Preembygge tas upp i domstol efter stora protester

Publicerad 2019-06-17

Mark- och miljööverdomstolen tar upp fallet med Preems utbyggnad.

Därmed är framtiden osäker för oljejätten som vill bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil.

Över 100 personer och organisationer har protesterat mot Preems planer – som skulle göra företaget till Sveriges största utsläppare av klimatpåverkande gaser.

Drivmedelsjätten Preem skulle med sina utbyggnadsplaner i Lysekil bli Sveriges största utsläppare av klimatpåverkande gaser.

Något som skapat stora protester.

– Vi befinner oss i en klimatkris. Att i det läget etablera den här typen av verksamhet, som kommer att försvåra möjligheten att nå våra klimatmål i Sverige, det är inget annat än galenskap. Preem kommer att bli den största enskilda utsläppskällan i Sverige om den här verksamheten får tillstånd. Det är fundamentalt fel, sa Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, inför överklagandet av miljötillståndet som Preem har sökt.

Sveriges största utsläppare

Preem vill bygga ut en ny anläggning vid sitt befintliga oljeraffinaderi Preemraff i Lysekil, där man ska omvandla 2,5 miljoner ton tjockolja per år till bensin och diesel med lägre svavelhalt.

Det skulle öka företagets utsläpp av växthusgaser från 1,7 miljoner ton till 3,4 ton per år, något som skulle göra Preem till Sveriges största utsläppare av klimatpåverkande gaser.

Omvandlat i procent skulle utsläppen motsvara 17 procent av dagens totala utsläpp från all industri i Sverige – mer än sex gånger vad inrikesflyget släpper ut årligen, enligt SVT.

Prövar fallet 2020

Naturskyddsföreningen har tillsammans med över 100 privatpersoner och miljöorganisationer överklagat byggplanerna. Nu har alltså högsta instans - Mark- och miljööverdomstolen - beslutat att man ger prövningstillstånd, och alltså prövar fallet mot miljölagstiftningen.

– Vi är jätteglada för dagens beslut. Det är en väldigt viktig delseger i vårt mål som i det här fallet handlar om att stoppa utbyggnaden. Det viktigaste nu är att sluta använda fossila bränslen, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till Aftonbladet, efter att beslutet tillkännagivits.

Utbyggnaden vore en katastrof för miljön, det menar Inge Löfgren, Naturskyddsföreningen och boende i Lysekil. Bakom honom syns det område som Preem vill bygga den nya anläggningen.

Lysekilsbon Inge Löfgren, engagerad i Naturskyddsföreningen och före detta MP-politiker i kommunfullmäktige, står framför marken som Preem vill bygga på. Sedan tidigare har man löst in villor och andra byggnader i området.

– Tusen personer har redan fått flytta. När det gäller klimatet kommer den här anläggningen sabotera klimatarbetet för lång tid framåt för Sverige. Den är så stor att den påverkar hela Sveriges klimatarbete. Kan vi inte hindra den här kan vi nästan ge upp faktiskt.

Huvudförhandlingen inleds första kvartalet 2020, skriver Mark- och miljööverdomstolen i ett pressmeddelande.

Preem skriver följande i ett uttalande:

”Vi har tagit del av Mark- och miljööverdomstolens beslut. Vi kommer nu att ta god tid på oss att läsa igenom beslutet, och värdera hur det kommer att påverka processen framåt. Mer detaljerade kommentarer kring utbyggnadsprocessen kommer att kommuniceras så fort vi landat i hur domstolens beslut kommer att påverka processen.”