Butiksinnehavaren berättar om sprängdådet i Lund

Förbipasserande kvinna skadades allvarligt

Uppdaterad 2019-09-28 | Publicerad 2019-09-27

Polisen kopplar sprängdådet mot en livsmedelsbutik i centrala Lund till organiserad brottslighet.

Nu träder familjen som äger butiken fram – och berättar i ”Efterlyst” att man är oförstående.

– Det är jättesvårt, jag kommer inte fram till något, säger butiksinnehavaren Yahya Abed al Hadi i programmet på TV3 och Viafree.

En förbipasserande 23-årig kvinna skadades allvarligt när sprängladdningen exploderade på trappan till Lunda livs omkring klockan 02.40 den 14 september. Hon och många andra studenter var på väg hem i natten från nationsfester och liknande tillställningar.

Lokalen blev delvis förstörd och glasskärvor från fönstren spreds över gatan.

Polisen misstänker att attentatet har med organiserad brottslighet att göra. Men vem som var måltavla eller vem som ligger bakom är okänt.

”Trodde inte på det”

Ägarfamiljen ger nu sitt perspektiv på händelsen i ”Efterlyst”. Butiksinnehavaren Yahya Abed al Hadi berättar att han mitt i natten blev uppringd av sin kusin som sa att något detonerat vid butiken.

– Man trodde inte på det, säger han i programmet.

När han kom fram till platsen möttes han av avspärrningar och en polis som sa att han skulle ta sig till polisstationen för att förhöras.

Familjen har ägt butiken sedan 2015 och Yahya Abed al Hadi tog över driften i år. Enligt honom har det aldrig tidigare riktats några hot mot familjen.

– Alla undrar samma saker. Vem har gjort det? säger han i ”Efterlyst” och tilläger att han inte har några fiender.

– Svaret är nej, hela tiden. Så börjar man undra, man börjar misstänka ”kan det vara den personen, kan det vara den?”. Det är jättesvårt, jag kommer inte fram till något.

Flera tänkbara motiv

Yahya Abed al Hadis kusin Yamen Alsadi är den som står som ägare på butiken. Även han säger till ”Efterlyst” att han är oförstående.

– Känslan fram tills i dag är att jag fortfarande är chockad. Jag hade inte förväntat mig att det här skulle kunna ske. Jag har inget med detta att göra.

Anders Larsson, utbildningsansvarig för grova brott vid polisen, har tidigare sagt till Aftonbladet att det kan finnas flera tänkbara motiv till ett angrepp på en livsmedelsbutik.

– Ett motiv kan finnas i att man försöker utöva utpressning. Ett annat motiv kan vara försäkringsbedrägeri. Eller oförrätter mellan familjer, sa han då.

”Efterlyst” sänds på torsdag klockan 20.00 på TV3 och Viafree.