Lego leker med nytt hyrkoncept

Lars Pedersen/TT

Uppdaterad 2019-11-02 | Publicerad 2019-11-01

Tusentals barn upplever i dagarna en legohimmel på Kistamässan i Stockholm – säkert lyckligt omedvetna om att världens största leksakstillverkare grunnar på att hyra ut plastbitarna i stället för att sälja dem.

Till och med söndag pågår Lego World i nordvästra Stockholm. Kistamässan förvandlas till Sveriges största lekplats med miljontals legobitar i alla former, storlekar och färger. Det visas också över 100 legomodeller och legokonst skapad av fans från hela Europa.

Ett frosseri i plast, kort sagt.

Och därmed otidsenligt när plastkonsumtion globalt bekämpas på flera fronter.

Svårt ersätta

På en konferens i London nyligen om framtida fabrikation berättade Tim Brooks, Legos näst högst ansvarige för hållbarhet, att företaget är "totalt öppet" för tanken på uthyrning av legobitar som ett led i minska sin miljöpåverkan, rapporterar Financial Times (FT).

Hur många miljarder legobitar som Lego spridit över världen vet väl ingen med större exakthet. Företaget är hur som helst pressat att dra ner på plasttillverkningen och har lovat att till 2030 fasa ut plast som gjorts av fossila bränslen.

Ett nöt att knäcka är att ersätta plasten med ett material som fungerar lika bra som dagens patenterade konstruktion (med tappar på ovansidan och rör på insidan som gör det lätt att sätta ihop och lossa bitarna).

Dåliga odds

Enligt Tim Brooks är uthyrning av legobitar bara en idé av flera som företaget överväger för att minska resursförbrukningen. Han medger att uthyrda plastbitar kanske ändå inte är bästa vägen fram, och något beslut är inte taget om den okonventionella åtgärden.

– Det är möjligt, men det finns några tekniska hinder, säger han till FT.

En komplikation är de stora legomodeller som i sina mest avancerade former kan innehålla tusentals bitar, påpekar Tim Brooks:

– Vad är chanserna att ge dem till ett åttaårigt barn och få tillbaka alla delar igen?