Fejkläkarens offer: ”Mina läppar såg ut som prinskorvar”

Publicerad 2020-02-04

  • Varje år gör närmare 100 000 svenskar olika skönhetsingrepp. Men mer än var tionde kund anmäler komplikationer.
  • För att öka trovärdigheten hävdar en del av dem som driver skönhetssalonger att de är legitimerade sjuksköterskor eller läkare.
  • Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat 10 fall med falska sjuksköterskor – och kan visa hur så kallade estetiska injektioner lett till katastrofala resultat.

Kvinnan, som utgav sig för att vara läkare, polisanmäldes av 33 kvinnor vars ansikten skadades i samband med skönhetsbehandlingar.

När fejkläkaren gick under jorden lades polisutredningen ner.

Nu driver hon en ny skönhetssalong.

– Det är verkligen fräckt att hon är tillbaka, säger polisens utredare Magnus Fornell.

Kvinnorna som polisanmälde klinikägaren, en kvinna i 40-årsåldern, vittnade bland annat om öppna sår, smärta och knölar på olika platser i ansiktet som följd av de filler- och botoxbehandlingar kvinnan utförde.

En av kunderna berättar att hon tvingades operera hakan efter att kvinnan förstört den när hon sprutade in fillers.

– Vätskan rann ner under hakan, det svullnade upp och än i dag har jag stora problem, säger offret, som betalat tusentals kronor för att försöka åtgärda det.

– Men inget hjälper. Det plågar mig varje dag, jag hatar min haka.

Utgav sig för att vara läkare

Klinikägaren påstod även att hon var läkare och gav vid några tillfällen kunderna antibiotika.

En annan drabbad kund berättar:

– Hon sa att hon var läkare så jag litade ju på henne och hon skrev till mig att hon skulle skriva ut läkemedel mot svullnaden.

Men det kom inget recept.

– Mina läppar svullnade upp och såg ut som två prinskorvar. Det gjorde jätteont och jag försökte kyla ner dem.

– Jag trodde att läpparna skulle explodera, säger kvinnan som då hon inte fick svar på den aktuella kliniken, uppsökte en kirurg.

– Han sa att det är en tidsfråga innan läpparna kommer att ruttna.

Flydde landet efter anmälan

Efter de många polisanmälningarna gjorde polisen en husrannsakan på den misstänkta kvinnans skönhetsklinik i Skåne. Då hittade polisen bland annat ett diplom där hon titulerade sig som doktor. Men inte så mycket mer – då beslutet om husrannsakan kom för sent och kvinnan hunnit rensa kliniklokalerna på nästan allt.

Sedan försvann hon spårlöst.

Magnus Fornell vid Malmöpolisen, som utredde fallet när det begav sig, är självkritisk gällande ärendet:

Vi kunde gjort ett bättre jobb och gjort husrannsakan tidigare. Men vi fick inte för polisen som höll i utredningen. När vi väl fick klartecken av polisen som höll i ärendet så var det försent. Ägaren hade tömt salongen och försvunnit från landet

Men innan det hann kvinnan bli hörd av polisen. I ett av förhören säger hon att hon är läkare. Sedan säger hon att hon inte har tid att prata mer och slänger på luren.

Ärendet lades ner.

– Hon var försvunnen och vi hade inget att analysera. Vi hade hoppats på att hitta det medel hon använt på kvinnorna men allt var borta. 

Här konfronterar vi bluffmakarna – se deras förklaringar i Skönhetsbluffen – del 2 här:

Kom tillbaka och öppnade nytt

Preskriptionstiden för det misstänkta brottet gick ut i februari i fjol. Kort efter det var kvinnan plötsligt tillbaka i Skåne och driver nu en ny skönhetssalong.

– Hon har ju räknat månader för att kunna komma tillbaka när ärendet är preskriberat. Det är verkligen fräckt att hon är tillbaka, säger Magnus Fornell.

Nu erbjuder kvinnan bland annat rumplyft på sin salong. När vi ringer i egenskap av en potentiell kund säger hon igen att hon är legitimerad.

– Det är falsk varudeklaration. Du får inte ens antyda att du är läkare, säger Magnus Fornell.

Han säger att han är besviken över utgången.

–  Självklart hade jag hoppats att hon skulle bli dömd och fått betala skadestånd till kvinnorna. Jag känner en frustration över att vi inte kunde hjälpa dem.

PODD Hör reportrarna bakom granskningen av skönhetsbranschen
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon. Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Mira Micic synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER