Ackis återanvänder engångsmaterial

Publicerad 2020-01-16

Engångsprodukter är inte alltid avsedda att använda en gång. Dock behöver ett sjukhus kunna uppvisa dokumentation på hur många gånger att de är tvättade och säkra.

Något som Akademiska sjukhuset inte kunnat.

Arkivbild i montage. Akademiska sjukhuset måste ordna en dokumentation för hur många gånger deras engångsmaterial har använts.

Stift, skruvar, plattor och hjärtkatertrar. Alla avsedda för engångsbruk har återanvänt på Akademiska utan dokumentation på hur många gånger de tvättats, det framgår av en anmälan till IVO. Sjukhuset påtalar att de använder en teknik som ska spåra bakterier, dock för de inte register för hur många gånger ett material återanvänts.

När en produkt som är tänkt att bara användas en gång återsteriliseras kan inte tillverkaren hållas ansvarig för huruvida den är säker eller inte. I såna fall tar vårdgivaren, i detta fall Akademiska sjukhuset, ansvar. Sjukhuset har, till inspektionen, alltid varit ärliga med att det sker återanvändning. Dock har man brustit i redovisningen för hur många gånger det skett.

Nu kräver IVO, inspektionen för vård och omsorg, att de ändrar sina rutiner.

Alla har brister

Samtliga universitetssjukhus i Sverige har brister i sin återanvändning av engångsprodukter. Inget av sjukhusen förde ordentlig dokumentation som kunde visa att produkterna som återanvänds är säkra.

– Vi utgår från att sjukhusen åtgärdar det här om de vill fortsätta återanvända engångsprodukter, säger Anna Lundgren, utredare på Ivo till Siren.

Enligt det befintliga regelverket får vårdgivare själva tillverka eller modifiera produkter, vilket en återanvändning av medicintekniska engångsprodukter kan kategoriseras som om man uppfyller kraven. För att processen ska anses säker måste sjukhusen ha dokumentation över flera saker, bland annat på att det gjorts en riskanalys och riskhantering. Men sjukhusen har i det här fallet alltså inte uppfyllt lagkraven.

– Vi utgår inte från några konstaterade patientfall i vår tillsyn, men vårdgivarna har heller inte kunnat visa att processen är säker, säger utredaren Anna Lundgren som lett tillsynen.

Snart är det slut med det hela

Traditionen bland vårdgivarna att återanvända engångsprodukter leder tillbaka till tiden innan det blev reglerat, menar Anna Lundgren. I maj 2020 börjar dock en ny EU-lag att tillämpas som ytterligare reglerar all återanvändning av medicintekniska engångsprodukter.