Expert: Marinen är uppgörelsens förlorare

TT

Publicerad 2019-08-30

Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.

Överbefälhavaren Micael Bydén välkomnar uppgörelsen om att Försvarsmakten ska få fem miljarder kronor om året under 2022–2025.

Försvarsexperten Stefan Ring är positiv men understryker att pengarna inte innebär några större förbättringar av Försvarsmaktens operativa förmåga.

Försvarets budget ska höjas med 20 miljarder kronor fram till 2025, efter en uppgörelse mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet. Det motsvarar en försvarsbudget på 84 miljarder 2025, jämfört med 56 miljarder under 2019.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att försvaret av Sverige behöver stärkas med tanke på det förändrade omvärldsläget och att pengarna är ett viktigt tillskott på vägen.

"Det här är ett välkommet och nödvändigt besked som ger Försvarsmakten förutsättningar för fortsatt tillväxt. Nu fortsätter det grannlaga arbetet med att bereda de förslag som Försvarsberedningen har tagit fram", säger Bydén i ett pressmeddelande.

Expert: Uppgörelsen har signalvärde

Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan, håller med om att uppgörelsen är positiv, och säger att den ger viktiga signaler.

– Vi får inte glömma bort att den svenska försvarsbudgeten är lägst i Norden räknat i relation till BNP. Hade det inte gått att höja nivån på ett bra sätt menar jag att det hade gett signaler till omvärlden att vi inte tar det säkerhetspolitiska läget på fullt allvar, säger han.

Stefan Ring konstaterar att tillskottet inte räcker till att väsentligt förbättra Försvarsmaktens operativa förmåga, utan att det snarare innebär att försvaret nu kan leva upp till krav som regeringen tidigare ställt, till exempel att hela landet ska kunna försvaras.

– Just möjligheterna att möta ett angrepp från en fientlig stat, det kravet har man ställt länge men det har man inte kunnat leva upp till. Där behövs tiden fram till 2025 för att bli bättre på att hantera den förmågan, säger han.

Armén och flygvapnet prioriteras

Marinen är den stora förloraren i försvarsuppgörelsen, enligt Ring.

– I den här försvarsuppgörelsen finns det inte utrymme för att göra de satsningar på de marina stridskrafterna som är nödvändigt. Man har prioriterat markstridskrafter och flygstridskrafter framför de marina stridskrafterna, säger han.

– Vi kan konstatera att det inte går att uppträda både i Östersjön och i Västerhavet samtidigt, och här har många marina förespråkare pekat på att marinen är för svag i dag.

M: Socialdemokraterna böjde sig

Moderaterna kommenterar uppgörelsen med att "Socialdemokraterna har tvingats böja sig för en majoritet".

– Det rådde ingen tvekan om att S var ensamma om att vilja lägga sig på en lägre nivå än Försvarsberedningen, säger partiets försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson säger att "regeringen krupit till korset".

– Det är bra att man nu säger ja till beredningen, men oklarheter finns om var pengarna ska komma ifrån, säger Oscarsson.

Sverigedemokraterna tycker att det "är glädjande att så många partier vill satsa på ett starkt svenskt försvar".

– Det är glädjande att man nu har slutat vela fram och tillbaka och bestämt sig för att göra de här satsningarna som Försvarsberedningens rapport kom fram till, säger SD:s försvarspolitiske talesperson Roger Richthoff.

Följ ämnen i artikeln