Tårgas mot demonstranter i Hongkong

TT-Reuters

Publicerad 2019-08-24

Fyra tunnelbanestationer har stängts i Hongkong under lördagen för att sätta käppar i hjulet för en planerad protestmarsch – men tusentals tågar ändå.

Våldsamma sammandrabbningar rapporteras mellan demonstranter och polis.

Trafiken har stoppats runt stationerna omkring den glest befolkade stadsdelen Kwun Tong för att försvåra för demonstranter att ta sig till området, men det har inte hindrat tusentals personer från att ta sig dit till fots och fylla gatorna. Demonstranterna, en del av dem iförda gasmasker, har stoppats av dussintals kravallpoliser utrustade med sköldar och batonger.

Somliga satte sig på marken direkt vid tunnelbanenedgångarna för att hindra själva grindarna att stängas. Många riktade sig ilska direkt mot tågbolaget och kallade åtgärden "orimlig". "Skäms på er, MTR", löd ropen.

En protest vid en polisstation eskalerade också till våldsamheter när polis och demonstranter drabbade samman. Poliser gick till angrepp med dragna batonger, och minst en demonstrant omhändertogs. Demonstranterna svarade med ett bombardemang av flaskor och bambukäppar, och polisen använde tårgas och pepparsprej för att skingra dem.

Detta var första gången på tio dagar som polisen använde tårgas mot demonstranterna i Hongkong.

Bakgrunden till de stängda stationerna är att MTR fått skarp kritik i kinesisk media, inklusive kommunistpartiets organ, för att man tillåter demonstranter att komma undan efter sammandrabbningar med polisen. Bolaget uppger att man fått ett åläggande att hindra demonstranter från att störa trafiken, och att trafiken omedelbart stoppas i händelse av "slagsmål, vandalism eller andra våldshandlingar".

PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen