Granne: Det är blodiga fotavtryck på gatan

Uppdaterad 2019-04-20 | Publicerad 2019-04-19

Kraftigt blödande sökte den 65-årige mannen hjälp hos grannarna efter rånet. Ett äldre par i grannhuset öppnade när mannen förtvivlat knackade på.

– Han blödde från benet och berättade att det hade varit ett rån, säger grannen.

En man i 65-årsåldern vårdas på sjukhus efter ett grovt rån under morgonen. Rånet inträffade i ett idylliskt radhusområde i norra Lund. Halil Esberk bor i området och väcktes tidigt av att hunden skällde. Sedan kom polisen och knackade på.

– De ställde många frågor och undrade jag hade hört något skott. Jag förstod att något hemskt hade hänt grannen. Det var ambulansen och polisbilar utanför, säger Halil Esberk.

När polisen hade hört Halil gick han fram till fönstret och tittade ut. Grannens ytterdörr stod på vid gavel och det var blod på golvet.

– Halldörren var öppen. Det var blod överallt. Den skadade mannen hade tagit sig ut till grannen för att få hjälp. Det är fotspår på gatan och mycket blod utanför grannens dörr, säger Halil.

Grannen Halil Esberk berättar att mannen lämnat blodiga fotavtryck på asfalten.

På gatan utanför radhuset syns många blodiga fotspår i asfalten. Spåren går i en båge fram till grannhuset. Utanför dörren syns spår av en blodpöl.

Polisen har spärrat av ett område runt huset och en teknisk undersökning har genomförts. Men ingen har gripits för rånet.

Offret, en man i 65-årsåldern, knackade på hos grannen för att få hjälp.

– Han var skadad i benet. Jag såg att han blödde från benet. Han sa att det hade varit inbrott och att det förekommit skjutvapen, säger grannen som hjälpte mannen.

Grannen ringde till SOS-alarm och stöttade mannen tills det att ambulansen kom.

– Det var ingen trevlig upplevelse. Men jag blev inte chockad eftersom jag har jobbat inom psykiatrin.

Ännu har ingen gripits för rånet.

Polisen skriver på sin hemsida att rånarna ska ha varit två män i 20-årsåldern. Offret ska inte vara bekant med gärningsmännen. Mannen vårdas på sjukhus och hans skador betraktas inte som livshotande.

Under fredagskvällen gick polisen ut med information om att mannen inte hade blivit skjuten - utan misshandlad.

”Det är så lugnt område annars och så händer en sådan här grej. Det är fruktansvärt”, säger grannen Monica Hejdesten.

Boende i området är bestörta efter det som har hänt.

– Det är så lugnt område annars och så händer en sådan här grej. Det är fruktansvärt, säger Monica Hejdesten.

Hon berättar att det har varit inbrott i området tidigare men hon har inte varit speciellt orolig – inte förrän nu.

– Nu får vi hålla koll på varandra. Åker någon bort så får vi säga till grannarna så att de koll.

Monica Hejdesten brukar promenera mycket i kvarteren med sin hund Nico. Förra veckan såg hon en okänd man som verkade titta sig omkring. När hon hälsade sprang han i väg.

– Nästa gång ska jag ringa polisen. Det kanske hade med detta att göra.

Enligt Halil Esberk så var inte familjen hemma vid rånet. Istället ska rånarna ha gett sig på en släkting som passade huset.

– Det är fruktansvärt. Man tror inte att något sådant ska hända här, säger Halil Esberk.

Några hus bort har polisen satt ett avspärrningsband runt en bil. När bilägaren kom ut på morgonen stod förardörren öppen och någon verkade ha gjort inbrott.

Polisen misstänker att det kan ha med rånet att göra.

– Handbromsen har de lossnat på. Sedan har de öppnat handskfacket. Men jag är glad att de inte tog bilen. Den är så fin, trots att den är gammal, säger Kerstin Messina.