Kyrkfackets chef om slöserianklagelser och hemlighetsmakeri

Förbundsdirektören: Vi är inte under offentlighetsprincipen

Uppdaterad 2019-12-13 | Publicerad 2019-12-05

Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA, är ett av Sveriges mest slutna fackförbund.

Här svarar förbundsdirektören Vibeke Hammarström på anklagelser om slöseri med medlemmarnas pengar och varför förbundet vägrar lämna ut information om kostnader.

– Du anklagar mig för att mörka, det är inte vad vi gör. Däremot så har vi ingen skyldighet att lämna ut de här uppgifterna till dig och till offentligheten, säger Vibeke Hammarström.

Fackförbundet KyrkA, med drygt 5 000 medlemmar, har varit i blåsväder efter avslöjanden om slöseri.

Aftonbladet har upprepade gånger ställt frågor om olika kostnader – utan att få konkreta svar.

Förbundsdirektören Vibeke Hammarström eller förbundsordförande Bror Holm ville under åtta dagar inte ställa upp på en intervju.

Ville inte svara

När Aftonbladet till slut konfronterade Hammarström utanför förbundets kontor på Östermalm ville hon inte heller svara. Men några timmar senare mejlade förbundet att Hammarström plötsligt ville ställa upp på en telefonintervju.

Trots att intervjun pågick i över 40 minuter redovisade Hammarström inte en enda efterfrågad kostnad.

Förbundsdirektören Vibeke Hammarström ville inte ställa upp på intervju under åtta dagar. Men efter att ha konfronterats utanför förbundets kontor ställde hon upp på en telefonintervju.

”Vi har ingenting att mörka”

De specifika frågor som Aftonbladet ställt handlade bland annat om kostnader för utlandsresor, representation, Hammarströms taxiresor samt fackförbundets årsredovisning och Hammarströms lön.

– Vi behöver inte mörka någonting för vi har ingenting att mörka. Men vi har ju heller ingen skyldighet att leta upp varje kostnad och delge er. Huvudsaken är att vi vet att vi följer våra policys, att vi har respekt, att vi inte gör någonting onödigt som onödigt skulle belasta våra medlemspengar, säger Hammarström.

Hemlighållandet av årsredovisningen

När det gäller hemlighållandet av årsredovisningen, svarar Hammarström:

– Men att dela ut årsredovisningen offentligt, det skulle faktiskt inte gynna våra medlemmar. I årsredovisningen så framgår ju strejkkassan, som du också har frågat om, och vi ska snart in i en avtalsrörelse, att då gå ut med en strejkkassa skulle vara direkt kontraproduktivt.

Så ditt svar är helt enkelt att strejkkassan finns där och därför lämnar ni inte ut den. Är det korrekt?

– Ja. Precis.

”Det är ingenting vi lämnar ut”

Utöver strejkkassan, kan vi få övriga delar av årsredovisningen?

– Nej. Det kan ni inte heller få. Den lämnas till fullmäktige, precis enligt våra stadgar. Det är ingenting som vi lämnar ut.

Varför kan ni inte lämna ut det?

– Som jag sa, där framgår alla våra tillgångar, alla våra inköp och så vidare, och det lämnar vi inte ut och det tror jag knappast att andra förbund gör heller.

Något som inte stämmer, många andra förbund väljer att vara öppna med sina årsredovisningar.

”Vi är inte under offentlighetsprincipen”

Hur mycket tjänar du, vad är din lön?

– Ja, just det, vi misstänkte att den frågan skulle komma. Vi är ju inte under offentlighetsprincipen. Vi lämnar aldrig ut uppgifter om enskilda, vare sig lön eller någonting annat och det gäller min lön också.

Så här mörkar ni inte heller någonting?

– Ja, det där är ju en värdering som du står för.

Enligt Skatteverket hade Hammarström en taxerad inkomst på drygt 1,2 miljoner kronor förra året.

När Aftonbladet frågar hur mycket pengar förbundet har lagt på business-classbiljetter, restaurangbesök, representation och utlandsresor får vi inte heller något svar om kostnader.

– Våra utlandsresor består av att styrelsens en gång om året åker på internat.

Vill inte prata om kostnader

Ja, men jag frågar vad de kostar. Det är det vi har frågat. Svara gärna på de frågorna jag ställer så är jag tacksam.

– Vi är inte intresserade av att prata kostnader med dig. Men jag förklarar gärna varför vi åker utomlands.

Jag har inte frågat om varför, jag frågar om vad det kostar. Du är inte intresserad av att delge medlemmarna vad era utlandsresor kostar? Är det korrekt?

– Nu avbröt du mig igen. Det är faktiskt så att det kan vara billigare att åka utomlands än att vara på internat i Sverige.

Köpte kontor på Östermalm

Under 2015 köpte förbundet en lokal på Östermalm för drygt 22 miljoner kronor som också har renoverats för ytterligare ett antal miljoner. Men förbundet har inte velat redovisa några kostnader för köpet.

Varför måste ni ha ett sånt dyrt kontor och varför måste ni sitta på en av de dyraste adresserna i Stockholm?

– Om vi tänker så här då, att vi hyrde lokal förut, det kostade betydligt mer i månaden än vad vår månadskostnad är nu. De här lokalerna som inte är köpta för att vara flashiga, utan faktiskt är köpta som en investering, som har stigit i värde redan, och har på det sättet varit medlemmarna till nytta.

Men pengarna är ju låsta där. Ni har ju tagit pengar som kunde ha varit i strejkkassan, de är fastlåsta nu i den här fastigheten?

–Ja, de är låsta där nu, om det skulle behövas vid ett sånt tillfälle så kan vi kanske göra någonting åt det, men vi behöver inte de pengarna nu. Vår strejkkassa sitter inte i lokalen.

”Det här är vår policy”

Hammarström väljer under intervjun konsekvent att inte lämna ut kostnader. På frågan varför det är så viktigt att hemlighålla så mycket uppgifter, svarar hon:

– Vi tycker inte att vi hemlighåller för att vi inte går ut med det offentligt. Och det här är vår policy. Vi är helt överens om den policyn. Det är ingenting vi kommer att ändra och det är inget vi kommer att gå ut med nu heller.

Men du tycker inte man hemlighåller om man inte är öppen med uppgifter? Vad betyder hemlighålla för dig?

– Hemlighålla är att undanhålla någon som ska veta. De som ska veta i vårt förbund, de vet. Det betyder inte att Aftonbladet ska veta. Och där ser vi väl vi en skillnad.

Kritik mot arbetsmiljön

Det betyder inte heller att medlemmarna eller allmänheten ska veta heller?

– Nej. Vi tycker inte det. Utan vi har vår policy, att det lämnar vi inte ut.

Många är kritiska till arbetsmiljön på förbundet, inklusive före detta anställdas egna fackförbund SRAT, och har krävt en extern utredning.

Men Hammarström uppger att hon inte känner igen den bilden, att förbundet har gjort en undersökning av den psykosocial arbetsmiljön, och att man har en dialog med skyddsombudet och att förbundet i dag bara har en anställd som är medlem i SRAT.

– Så länge vi inte känner att det är något problem så vill inte vi slösa medlemmarnas pengar, det kostar faktiskt ganska mycket pengar att ta in en extern konsult och då ska det finnas fog för det. Inte att enstaka missnöjda medarbetare vill få det till att ge en sån bild.

”Du anklagar mig för att mörka”

På förbundets Facebooksida skriver ledningen till sina medlemmar:

“KyrkAs ledning har ingen avsikt att mörka vad pengarna gått till och har ingenting att dölja”.

Hur kan ni skriva att ni inte mörkar när det är precis det ni gör?

– Du har avbrutit mig flera gånger nu. Jag vill bara poängtera det. Du anklagar mig för att mörka, det är inte vad vi gör. Däremot så har vi ingen skyldighet att lämna ut de här uppgifterna till dig och till offentligheten.


PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonnbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Facktoppar valde lyxhotell och business class
Nya beskedet: Mörkar facktopparnas resor till olika världsdelar
Facktoppens lyxliv – medlemmarna fick betala för Porsche
Facktoppen avgår efter Aftonbladets frågor
Unionen öppnade kontor i USA: ”Ett fiasko”
Alla artiklar i granskningen ”Facktopparna” – så tipsar du reportrarna