Rapport: Ryska elitspioner hade fransk bas

TT-AFP

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2019-12-04

De män som kallas Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov förnekar i en intervju med det statskontrollerade ryska propagandaorganet RT inblandning i mordförsöket mot den ryska ex-agenten Sergej Skripal. Arkivbild.

Agenter ur en särskild elitenhet i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som varit verksamma i Europa uppges ha haft en bas i de franska Alperna.

Bland agenterna finns de två som anklagas för att ha försökt giftmörda den ryska ex-agenten Sergej Skripal i Storbritannien i fjol.

I en rapport gjord av franska, brittiska, schweiziska och amerikanska underrättelseorgan listas 15 ryska medlemmar i GRU:s elitenhet 29155, skriver den franska tidningen Le Monde. Agenterna har jobbat i olika delar av Europa 2014–2018 men alla har varit i regionen Haute-Savoie i sydöstra Frankrike, nära gränsen till Italien och Schweiz.

Enligt tidningen – vars lista har fem fler namn än de som publicerats av journalistgrupperna Bellingcat och The Insider – har agenterna arbetat i bland annat Bulgarien, Moldavien och Montenegro. Några kom till Frankrike flera gånger, andra bara en gång. En teori är att agenterna höll sig i stillhet i Haute-Savoie före och efter uppdragen för att inte väcka misstankar.

Organen som står bakom avslöjandet började jobba med rapporten efter mordförsöket på Skripal i brittiska Salisbury i mars i fjol.

Bland de som vistats i Haute-Savoie finns Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, täcknamn för de GRU-agenter som mot Rysslands nekande anklagas för nervgiftattacken mot Skripal.