USA kan få betald föräldraledighet – om Trump får rymdarmé

Publicerad 2019-12-08

Myndighetsanställda i USA kan få tolv veckors betald föräldraledighet.

Om president Donald Trump får bygga en rymdarmé.

I dagsläget finns rätten för alla nyblivna föräldrar i USA att få vara ledig, men då utan lön.

Enligt The Guardian ska nu källor inom Demokraterna och från det republikanska lägret uppge att tolv veckors betald föräldraledighet ser ut att bli verkligt.

Överrenskommelsen ska ha nåtts efter förhandlingar om försvarsbudgeten.

Betald föräldraledighet beskrivs som en seger för demokraterna. Men republikanerna och president Donald Trump går inte lottlösa.

Några av de tusentals miljarder svenska kronor som USA lägger på försvaret ska nämligen bekosta Trumps rymdarmé, skriver Bloomberg.

Under flygvapnet ska det hädanefter, om allt går som planerat, finns vad som ska kallas för ”Space force”. Något som Donald Trump under en längre tid önskat och som beskrivs som en stor framgång för presidenten om det blir av.

Rymdarmén blir då nämligen den första ny grenen inom den amerikanska försvarsmakten på över 70 år, skriver Bloomberg.

I augusti 2018 höll vicepresident Mike Pence ett tal där han beskrev rymden som en tidigare fredfull plats men som numera är ”trång och fientlig”. Och därför behövde USA en rymdarmé.

”Rymdarmé hela vägen!” twittrade Donald Trump då.

– Vi har armén, vi har flottan. Ni vet, jag sa häromdagen – för gör enormt mycket jobb i rymden – jag sa: ”Kanske behöver vi en rymdarmé. Vi kan kalla det rymdarmén, sa Trump under ett tal inför en militärpublik i San Diego 2018, enligt The Guardian.

– Jag var inte seriös egentligen. Men sen sa jag: ”Vilken bra idé. Kanske ska vi göra så”.

Följ ämnen i artikeln