Putin utesluter inte tolv år till vid makten

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2020-03-10

Ja till Vladimir Putins reformpaket, och ja till ett förslag som ger honom möjlighet att bli omvald igen. Det säger underhuset, duman, i Moskva i omröstningar som öppnar för fortsatt Putinstyre i Ryssland till 2036.

Duman röstade på tisdagseftermiddagen igenom president Putins föreslagna förändringar av grundlagen. Det blev också ja till ett tillägg från kosmonauten, numera duma-ledamoten, Valentina Teresjkova med innebörden att tidigare val inte räknas när reformerna väl trätt i kraft.

Därmed skulle begränsningen på två mandatperioder för presidenten finnas kvar, men Putin själv skulle kunna börja om – och alltså styra i två sexårsperioder till efter hans nuvarande period går ut 2024.

Avvisar nyval

Putin är dock mångtydig när han pratar om fler mandatperioder.

– I princip är detta möjligt, men med ett förbehåll – om konstitutionsdomstolen officiellt beslutar att ett sådant tillägg inte motsäger principerna och grunderna i konstitutionen, säger den 67-årige presidenten.

Han säger sig vara medveten om farorna med ett starkt enmansstyre, av den typ som den ryska historien har sett många exempel på.

– Jag är säker på att tiden kommer då den högsta presidentmakten i Ryssland inte är så, hur ska jag säga, personcentrerad, säger Putin enligt nyhetsbyrån Interfax referat.

– Mycket i vår historia har formats av just detta, och det kan vi absolut inte bortse ifrån.

Han har sedan tidigare utlovat att folket ska få säga sitt om grundlagsförändringarna. Det har kommit förslag om att detta skulle ske i ett nyval till parlamentet, men den idén avvisar Putin. Det ser i stället ut att bli en folkomröstning.

"Inte om nuet"

Kritiker misstänker att hela reformprocessen, som kom ganska oväntat när den inleddes tidigare i år, syftar just till att Putin vill behålla inflytande i någon form efter 2024. Men andra säger att det bara går ut på ett ordnat maktskifte efter den långa Putin-eran.

Tidigare har han sagt att man måste se förändringarna på lång sikt.

– Vi föreslår förändringar inte för fem eller tio år, utan minst 30 till 50 år. Det handlar inte om nuet, sade han i staden Ivanovo i fredags.

Dagens omröstning var den andra i ämnet i duman. Den ansågs viktigast, och en tredje sista omröstning ses mer som en formalitet. Sedan går förslagen vidare upp i överhuset, federationsrådet, och blir alltså även föremål för något slags folkomröstning.