Trump ställs inför riksrätt efter omröstning i kongressen

Åtalas på två punkter

Publicerad 2019-12-19

Donald Trump blir den tredje presidenten i USA:s historia som ställs inför riksrätt.

Kongressens representanthus har röstat igenom båda åtalspunkterna.

– Det är ni som fördärvar den amerikanska demokratin, säger Trump om Demokraterna under ett kampanjmöte.

Efter över sex timmars debatt var det vid klockan två i natt, svensk tid, dags för politikerna att rösta.

Båda anklagelserna – maktmissbruk och trots mot kongressen – röstades igenom med enkel majoritet i det demokratkontrollerade representanthuset. I den första omröstningen röstade 230 ja och 197 nej till riksrätt, medan det i den andra blev 229 mot 198.

– Det är en stor dag för den amerikanska konstitutionen, men en sorglig dag för USA, säger talman Nancy Pelosi på en pressträff efter omröstningen.

Omröstningen skedde samtidigt som Donald Trump kampanjtalade i Battle Creek i Michigan. Han fick resultatet mitt under framträdandet – och var märkbart förbannad när han fortsatte adressera sina anhängare:

– Rösta bort Pelosi.

Trump, som bedyrade att han inte var orolig för utgången av riksrättsprocessen, anklagade Demokraterna för att förstöra för demokratin.

– Efter tre år av obehagliga häxjakter, bluffar, bedrägerier, försöker demokraterna ikväll ogiltigförklara rösterna hos tiotals miljoner patriotiska amerikaner.

Vita huset fördömer omröstningen i ett uttalande som ”en av de skamligaste politiska episoderna i landets historia” och säger att presidenten nekats ”grundläggande rättvisa”.

I enlighet med parti

Representanthuset har 435 platser, men på grund av tre avhopp och ett dödsfall är det just nu 431 – fördelade på 233 demokrater, 197 republikaner och en oberoende.

Politikerna röstade huvudsakligen i enlighet med respektive parti. Men två demokrater röstade nej till riksrätt på den första anklagelsepunkten och tre röstade nej på den andra.

Den demokratiska presidentkandidaten Tulsi Gabbard avvek också, genom att avstå. I ett uttalande efteråt meddelade hon att hon ”med gott samvete” varken kunde rösta ja eller nej.

Prövning i senaten

Anklagelserna mot president Trump handlar om att han ska ha försökt pressa Ukrainas regering att utreda Joe Biden, en av hans politiska rivaler inför valet 2020, och dennes son.

Nästa steg blir sannolikt en rättegång i senaten, kongressens överhus, under januari. Men Nancy Pelosi skapade viss förvirring när hon på pressträffen inte ville säga när ärendet kommer att skickas vidare till senaten.

– Vi får se, säger hon och tillägger att Demokraterna först vill veta mer om hur prövningen där kommer att utformas för att säkerställa en ”rättvis rättegång”.

I senaten krävs två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Eftersom majoriteten av de 100 ledamöterna är republikaner är det troligt att han frikänns.

Om Donald Trump ändå fälls tvingas han avgå.


PODD De ligger bäst till för att få utmana Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan bli presidentkandidater för demokraterna i USA och utmana sittande president Donald Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen