Polisen vädjar: "Håll i gång er verksamhet"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-03-13

Polisen kraftsamlar mot coronaviruset. Men osäkerheten skapar press på organisationen.

– Vi vädjar till övriga samhället: Håll i gång er verksamhet. Det är det budskap som polisen har, säger Per Engström, ansvarig för coronaarbetet inom myndigheten.

Inte bara sjukvården är satt under hård press av virusutbrottet. Också andra vitala samhällsfunktioner drabbas, inte minst polisen.

– Vi har tagit ett ansvar på nationell nivå att försöka leda polismyndigheten genom den här krisen som kanske är lågintensiv nu, men som enligt vår bedömning kommer att öka, säger Per Engström, nationell kommenderingschef avseende polismyndighetens arbete med coronaviruset, till TT.

Alla drabbas

Och polisen är krass i sin bedömning. Med stor sannolikhet blir det värre innan det blir bättre.

– Vi måste se nyktert på det här. Vi kommer alla att drabbas. Det är en mental förberedelse som vi förbereder vår personal på. Vi har en riktning att alla får räkna med att bli sjuka, säger Engström.

Inom polismyndigheten planeras det för hur man ändå ska kunna upprätthålla verksamheten.

– Vi har påbörjat en kontinuitetsplanering och i den finns också en pandemiplanering. Den innebär att bland annat att prioritera verksamheten vid bortfall av personal, värna om specialistfunktion och nyckelpersoner, och utöka handhygien. Och det pågår för fullt.

Strategin är att försöka fördröja utbrottet och få det arbetet att vara verksamt under lång tid.

Hårda prioriteringar

Per Engström ser att arbetsbelastningen ökar som ett resultat av viruset och de beslut som regeringen fattat som en konsekvens. Lägg därtill de egna sjukdomsfallen inom poliskåren.

– Vi tvingas till hårda prioriteringar.

I dag tycker kommenderingschefen ändå att läget är under kontroll.

– Men vi vet inte hur snabbt olika saker händer. Vi får signaler att vissa skolor eventuellt ska stänga på måndag: Vad innebär det? Det som ger störst påverkan på oss är de här osäkra grejorna. Vi tycker man ska hålla samhället igång så mycket det går med de viktiga funktionerna.

Polisen är beredd att ställa om sin verksamhet beroende på hur hög trycket blir. Stängd barnomsorg, indragna permissioner på anstalter och oro kring akutmottagningar är bara några faktorer att ta hänsyn till.

Gäller alla myndigheter

Också andra myndigheter med samhällsviktiga funktioner förbereder sig på vad som komma skall.

– Alla myndigheter tittar på hur man nu ska kunna sköta en situation där till exempel en del av personalen är hemma och sjuk. Alla myndigheter går igenom det och ser till att man prioriterar det som är viktigast. Det förutsätter man att alla myndigheter gör i Sverige i dag, säger inrikesministern Mikael Damberg, för dagen på besök i Bryssel.

De olika kommunala räddningstjänsterna runt om i landet tar höjd för virussmittan. I större städer har flera stationer ofta möjligheten att täcka upp för varandra.

– Där det kan bli kritiskt är i de mindre orterna där man har deltidskårer. Där är man precis dimensionerade att klara sin beredskap. Om alla i ett skiftlag blir smittade på den lilla orten får det konsekvenser, säger Henrik Larsson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Men då får man möjligen gå ner i beredskap på vissa stationer, räkna med längre utryckningstider och täcka upp större områden.

Också inom rättsväsendet ser man över vad effekterna av viruset kan bli. Men att det skulle gå så långt att rättssäkerheten skulle vara i fara har man svårt att tänka.

– Man får vara ödmjuk och säga att det är en svår situation. Men det är inget vi ser nu. Vi följer läget och försöker vara ett steg före, säger Maria Isaksson, HR-direktör på Domstolsverket.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen