Trump: ”Riksrätt är ett smutsigt, äckligt ord”

Ilsken president rasade mot Mueller och ryssutredningen

avOskar Forsberg

Publicerad:

Den särskilde utredaren Robert Mueller framträdde i onsdags och berättade kort om sin ryssutredning.

I dag kommenterade president Trump framträdandet och gick hårt åt Mueller.

– Han är en sann anti-Trump-person, sa presidenten.

I onsdags framträdde den särskilde utredaren Robert Mueller för första, och sannolikt också sista, gången för att offentligt kommentera sin ryssutredning.

Mueller sa att hans utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016 varken kunde fria eller fälla president Trump för obstruktion av rättvisan. Han uppgav att om man inte misstänkte presidenten för någonting skulle man ha meddelat det, vilket man inte har gjort.

”18 Trumphatare”

Robert Mueller sa att det aldrig varit aktuellt att åtala presidenten på grund av federala bestämmelser, men underströk samtidigt att han inte helt friade presidenten från ansvar. Något Donald Trump själv har gjort i flera tweets och uttalanden efter det att utredningen släpptes.

I dag, på gräsmattan utanför Vita huset, kommenterade president Trump Muellers framträdande.

Presidenten var ilsken och sågade Robert Mueller inför pressuppbådet. han citerade USA:s författning om att en president inte kan bli åtalad för brott och förseelser.

– Det var inget brott, det var ingen förseelse, sa presidenten.

Han kallade utredningen för en ”häxjakt” och ”bluff” samt att den genomförts av ”18 Trumphatare” som är ”några av de värsta människorna på jorden”.

”Smutsigt, äckligt”

Efter Muellers framträdande har fler ledande demokrater börjat tala om riksrätt, bland annat presidentkandidaterna Kamala Harris och Beto O’Rourke.

Demokraternas talman Nancy Pelosi har, enligt Reuters, sagt att inget har förändrats sedan tidigare.

President Trump fick frågan om han förväntade sig att bli ställd inför riksrätt.

– Jag kan inte se hur det skulle gå till, det är ett ett smutsigt, äckligt ord. Det är ett stort ofredande, sa han.

Olika besked om Ryssland

Under morgonen, innan presidenten träffade pressen utanför Vita huset, twittrade han att han ”inte hade något att göra med att Ryssland fick honom vald”.

Senare kommenterade han tweeten och sa att Ryssland inte alls hjälpte honom att vinna valet. Han behövde ingen hjälp med det, sa han och tillade att Ryssland ville att Hillary Clinton skulle vinna valet.

– Ingen har varit tuffare mot Ryssland än jag, sa presidenten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM