Tvist om bortsprungna katter på JO:s bord

TT

Publicerad 2019-11-23

Bortsprungen eller övergiven – nu undrar länsstyrelsen vem som egentligen ska göra vad när det kommer till upphittade katter. Arkivbild.

Vems ansvar är omhändertagandet av alla upphittade katter? Nu begär Länsstyrelsen i Kalmar län att Justitieombudsmannen (JO) reder ut det, och var gränsen går.

Efter polisens omorganisation "tar inte längre polisen emot katter som hittegods utan hänvisar allmänheten i hög utsträckning till länsstyrelsen", skriver länsstyrelsen i ett pressutskick och hävdar att man nu får ta emot ett stort antal telefonsamtal från personer som hittat katter och som uppmanats av polisen att höra av sig till länsstyrelsen istället.

Men vems är egentligen ansvaret?

– Det är ett stort problem för allmänheten som blir hänvisad mellan två olika myndigheter, förklarar länsstyrelsens jurist Ulrika Thorsén för TT.

TT: Och vad innebär det för katterna?

– Det innebär att de faller mellan stolarna.

Nu vill myndigheten att JO klargör var gränsen går samt vilka omständigheter som ska ligga till grund för att avgöra huruvida det är fråga om bortsprungna katter – vilket är ett fall för polis utifrån hittegodslagen – eller om det snarare handlar om övergivna katter, som då är länsstyrelsens ansvar enligt djurskyddslagen.

Även om saken ännu inte klargjorts så ska den som hittar en katt i Kalmar län dock inte tveka att höra av sig, säger jurist Ulrika Thorsén.

– Man kan höra av sig till båda myndigheterna. De kommer båda ställa sina kontrollfrågor för att göra en bedömning om katten är bortsprungen eller övergiven.