Flyg störtade i hus – många döda

TT-Reuters

Uppdaterad 2019-11-25 | Publicerad 2019-11-24

Uppemot 30 dödsoffer har hittats efter flygkraschen i ett bostadsområde i Goma i östra Kongo-Kinshasa.

Några av dem befann sig i hus som planet störtade in i.

Planet av typen Dornier-228-200 med 19 sittplatser hade just lyft från flygplatsen i Goma vid klockan 9 på morgonen och var på väg till staden Beni, några tiotal mil norrut. Men något gick fel och planet kraschade ned i ett bostadsområde i närheten.

Inledningsvis är det inte känt vad som orsakat katastrofen.

Enligt uppgifter från det privatägda flygbolaget Busy Bee fanns ett 20-tal människor ombord, varav två utgjorde besättningen.

Först sades samtliga ombord ha omkommit, men på söndagskvällen kom uppgifter om att en skadad överlevande förts till sjukhus.

Planet kraschade in i två hus nära flygplatsen, enligt Kongos vice transportminister Jacques Yuma Kipuya. Ett tiotal människor som befann sig i byggnaderna rapporteras ha förlorat sina liv.

Det sammanlagda antalet döda är därmed uppemot 30.

De första bilderna från olycksplatsen visar tillrusande boende som försöker släcka det brinnande planet med vatten i hinkar.

Flygolyckor är relativt vanliga i Kongo-Kinshasa där säkerhetsreglerna ofta följs dåligt och underhållet av flygplanen är bristfälligt. Ett fraktplan som lyfte från samma flygplats kraschade i oktober. Alla åtta ombord omkom.

Med anledning av den bristande säkerheten är alla kongolesiska kommersiella flygbolag portade från EU.