USA:s representanthus har röstat om nästa steg för riksrätt

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Representanthuset i USA har röstat om att formalisera riksrättsfrågan mot president Trump.

Det betyder att utredningen nu växlas upp – och får regler och riktlinjer.

Dessutom innebär det att eventuella bevis mot Trump snart kan bli offentliga.

Efter fem veckor av slutna utredningar och utfrågningar har demokraterna i USA:s representanthus bestämt sig för att formalisera riksrättsprocessen som man inlett mot president Donald Trump.

Omröstningen handlar i mångt och mycket om att utredningen nu får tydligare regler och riktlinjer, bland annat kommer utfrågningar troligtvis att hållas inför offentligheten.

Tidigare har de hållits bakom stängda dörrar, något som irriterat republikaner, som vid ett tillfälle i förra veckan stormade ett möte i protest.

Inför omröstningen hölls en debatt i representanthuset. Där kritiserade minoritetsledaren för Republikanerna, Kevin McCarthy, Demokraterna för att försöka underminera presidenten.

Bakgrunden till riksrättsförfarandet är bland annat ett telefonsamtal mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 25 juli där Trump ska ha pressat Zelenskyj att utreda Joe Bidens son Hunter Biden.

Demokraterna valde i september att inleda ett antal utredningar om riksrätt mot Trump i representanthuset, där man sitter i majoritet. Väljer man att åtala presidenten och fälla honom i representanthuset går åtalet sedan vidare till senaten. Där har Republikanerna majoritet.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM