Källor: IS högste ledare död i USA-attack

Anna Hansson/TT

Publicerad 2019-10-27

IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi tros ha dött i samband med en amerikansk attack, uppger samstämmiga militärkällor till flera amerikanska medier.

Inga officiella bekräftelser finns på uppgifterna – men president Trump ska i eftermiddag göra "ett viktigt uttalande".

USA:s militär har genomfört en attack i nordvästra Syrien och terrorrörelsen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi uppges ha dött i insatsen, rapporterar Newsweek och flera amerikanska medier, bland annat CNN, AP och New York Times, alla med hänvisning till källor.

Samma uppgifter kommer från Syrien.

– Iran har fått information om al-Baghdadis död av syriska företrädare som fick det från fältet, säger en iransk företrädare till Reuters.

Ytterligare en iransk och två irakiska säkerhetskällor bekräftar för nyhetsbyrån Reuters att de fått samma information.

– Våra källor inifrån Syrien har bekräftat för Iraks underrättelsegrupp, med uppgift att eftersöka al-Baghdadi, att han och hans livvakt har dödats i Idlib efter att hans gömställe upptäckts när han försökte få familjen ut ur Idlib och mot turkiska gränsen, säger en av de irakiska källorna till Reuters.

Vid 4-tiden i natt twittrade president Trump att "Någonting stort har just hänt", och enligt Vita husets talesperson Hogan Gidley ska Trump vid 14-tiden, svensk tid, göra ett "viktigt uttalande" utan att ge någon information om vad det gäller. Enligt CNN är det utrikesrelaterat.

Uppgift: Sprängde sig

En kort skottlossning bröt ut under insatsen, enligt Newsweeks uppgifter. al-Baghdadi rapporteras sedan ha sprängt sig själv med en självmordsväst.

Mazloum Abdi, befälhavare för den kurdledda SDF-alliansen, säger att en "historisk" insats genomförts i samarbete med USA.

"En historisk, framgångsrik insats som ett resultat av ett gemensamt underrättelsearbete med USA", skriver han på Twitter.

Enligt Newsweeks källa inom militären har försvarsdepartementet Pentagon sagt till Vita huset att det med "största sannolikhet" är Abu Bakr al-Baghdadi som dött i attacken. En slutgiltig identifiering kvarstår, med bland annat dna-tester, skriver flera amerikanska medier. Pentagon har inte kommenterat uppgifterna.

Tv-bilder

Irakisk statlig tv rapporterar att irakisk underrättelsetjänst har hjälpt till med att lokalisera al-Baghdadi och tv-kanalen har under morgonen visat bilder som uppges komma från attacken. På filmen syns en krater i marken och blodiga kläder. Kanalen visade även bilder från en explosion från natten.

Attacken ska ha genomförts i Idlibprovinsen i norra Syrien.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), bekräftar att en USA-ledd insats mot IS-ledare genomförts i den syriska byn Barisha, som ligger några mil väster om Aleppo nära turkiska gränsen.

"Amerikanska helikoptrar släppte ner soldater på marken innan strider bröt ut med jihadisterna", säger SOHR, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nio personer dödades i attacken, varav den högt uppsatte IS-ledaren Abu Yamaan samt ett barn och två kvinnor finns bland de döda, säger Abdel Rahmn, chef vid SOHR till AFP, men tillägger att det fortfarande är oklart om al-Baghdadi befann sig i området.

Ledare sedan 2010

President Trump har mött kraftig kritik för beslutet att dra amerikanska styrkor ut ur nordöstra Syrien, vilket möjliggjorde en turkisk offensiv mot de USA-allierade kurderna i området. Amerikanska företrädare har rest farhågor om att IS skulle kunna utnyttja situationen för att stärka sin närvaro i området men det har också setts som en chans att IS-ledare som gömt sig skulle göra sig mer synliga vilket skapar möjligheter att komma åt dem.

Abu Bakr al-Baghdadi har lett IS sedan 2010, och gruppen expanderade till Syrien 2013. Året därpå utropade han sig till kalif. Som mest kontrollerade han totalt sju miljoner människor i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak innan IS motades tillbaka. I våras besegrades IS sista enklav, staden al-Baghuz.

al-Baghdadi har gjort få offentliga framträdanden genom åren och det har flera gånger tidigare rapporterats om att han dödats.