Polisfamilj får skadestånd för mordförsök

Klas Lundström/TT

Publicerad 2019-10-24

Totalt 22 automatvapenskott avlossades mot en polismans hus i Västerås i oktober 2017.

En polis och hans familjemedlemmar får 100 000 kronor var i skadestånd för ett mordförsök när de låg och sov i sitt hem i Västerås.

Polismannen och hans familjemedlemmar låg och sov på övervåningen i sitt hem när huset blev beskjutet med ett automatvapen i oktober 2017. Totalt avlossades 22 skott och kulorna passerade genom ytterdörren och väggar och nådde ända in till bottenvåningens olika rum. Ingen gärningsperson har kunnat bindas till brottet trots att det har hittats dna från tre personer på det vapen som användes vid skottlossningen.

Åsa Lundmark, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet, tror att polisen varit föremål för attentatet.

– Men alla som befann sig i huset anser vi ha blivit utsatta för mordförsök och därför få var och en av familjemedlemmarna 100 000 i ersättning, vilket är vad som är brukligt vid mordförsök när offret inte skadas fysiskt, säger hon till TT.

Åsa Lundmark uttrycker bestörtning över att en företrädare för rättsväsendet utsätts för ett attentat i sitt hem i sällskap med resten av sin familj.

– Vi tycker därför att det är positivt att vi kan lämna en så hög ersättning till samtliga familjemedlemmar, vad de tvingats genomlida är fruktansvärt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln