Kall start och hett slut gav normalt juliväder

TT

Uppdaterad 2019-08-01 | Publicerad 2019-07-31

Temperaturen varierade kraftigt i landet under juli, med både rekordvärme och rekordkyla. Arkivbild.

Stora temperaturskillnader resulterade i en ganska normal julimånad. Byn Markusvinsa i norra Norrland hade med 34,8 grader den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Sverige norr om polcirkeln. Stockholm hade i sin tur den kallaste julinatten på över 40 år.

Sett över hela julimånaden låg temperaturen kring det normala i den östra delen av landet, med några grader över normalt i den västra delen.

– Det gick från en kall start över mer normala temperaturer till rätt höga temperaturer i slutet, säger Emelie Karlsson, meteorlog på SMHI.

Rekord i norr

Lapplandsfjällen stack ut och noterade sommarens hittills högsta temperatur med 34,8 grader i Markusvinsa i Pajala kommun. Det är också den högsta temperatur som uppmätts i Sverige norr om polcirkeln.

I Haparanda nådde kvicksilvret 33,6 grader, den högsta julitemperaturen sedan 1896, och även i Kvikkjokk, Gunnarn och Storlien tangerades eller sattes nya värmerekord.

Värmeböljan i slutet av månaden gav också tropiska nätter, det vill säga inte under 20 grader, på flera håll i landet.

– Den högsta minimitemperaturen rapporterades från Måseskär på Västkusten den 28 juli. Då var 21,8 grader det lägsta temperaturen sjönk till, säger Emelie Karlsson.

Kallt i Stockholm

Men juli har också bjudit på riktigt kallt väder. I Stockholm noterades 7,8 grader natten mot den 5 juli, vilket är den lägsta julitemperaturen i huvudstaden sedan 1977. Kallast var det i Ljusnedal i Härjedalen som hade -2,2 grader natten mot den 3 juli.

Även nederbörden varierade kraftigt i landet. Haparanda fick till exempel enbart 7 millimeter regn, vilket är den lägsta julinederbörden sedan 1945. På andra håll i landet, bland annat i Östersjölandskapen, har det kommit kraftiga skurar med stora mängder regn.

– Då blir det väldigt stora lokala och regionala skillnader i nederbörd. Det kan vara så att en regnskur i princip kan ge nästan hela månadsnederbörden, säger Emelie Karlsson.