Så skyddar du dig i värmen

Helen Preutz/TT

Publicerad 2019-07-25

Värmen kommer. Se till att ha is i frysen. Arkivbild

Under de kommande dagarna väntas temperaturer en bra bit över 30-strecket på flera håll i landet.

Så här tacklar du värmen och skyddar dem som är extra känsliga – till exempel små barn och äldre multisjuka.

Ett högtryck på väg från Azorerna väntas ge högsommar under resten av veckan. Medan löftet om temperaturer över 30 grader välkomnas av många väcker det oro hos andra. Eftersom extrem värme kan leda till en rad medicinska tillstånd behöver även fullt friska vuxna strategier för att parera den, säger Erica Bonns, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

– När det blir extremt hett bör alla människor hålla sig i skuggan och se till att svalka ner sig.

I hemmet kan du dra ner persiennerna och hålla dig på bostadens skuggsida och vädra på natten när det är svalt.

Skydda huvudet, klä dig skyddande men luftigt, ta svalkande duschar eller bad och se till att dricka mer än vanligt.

Vatten är den bästa drycken. Medan en kall öl kan smaka gott i värmen bör alkohol i stora mängder undvikas då det är vätskedrivande.

Att dricka väldigt stora mängder vatten kan dock leda till vattenförgiftning.

– Man ska alltid dricka när man känner törst eller har minskade urinmängder. Att man har lite minskad urinmängd betyder dock inte att man är uttorkad utan att kroppen är smart, den sparar vätska, säger Erica Bonns.

En balanserad kost med normal saltmängd räcker vanligen för att hålla natriumbalansen.

Drick mycket men med måtta

Äldre multisjuka personer och små barn är extra värmekänsliga.

– När det gäller små barn är det jättebra att man har någon vuxen person som håller koll på hur mycket de verkligen dricker. Och att man håller reda på att det finns en urinproduktion, säger Erica Bonns.

En isbit, frysta jordgubbar eller ett sugrör kan göra drycken mera lockande för barn medan ammande mammor bör se till att amma oftare och själva dricka mera vatten.

Tecken på vätskebrist hos barn är bland annat irritation, trötthet, mörkare urin och att barnet är slött och svårt att få kontakt med.

Äldre multisjuka bör inte plötsligt vistas ute när det är som allra varmast. En väl luftkonditionerad galleria är dock betydligt bättre än en etta utan luftgenomströmning.

– Det absolut farligaste är all form av långvarigt fysiskt arbete eller tuffare motion. Skippa den när det är som varmast mitt på dagen.

Sök vård om du är osäker

Enligt Erica Bonns är den vanligaste farliga värmerelaterade åkomman som många söker för, det man i folkmun kallar för värmeslag. Då har man en kroppstemperatur över 40 grader.

Mindre akuta symptom på för mycket värme är huvudvärk, illamående, yrsel och svaghet.

Kraftig yrsel eller förvirring, ihållande snabb puls och rödflammig hud är däremot mer akuta symptom på värmeslag.

– Värmeslag är farligt. Då ska man söka vård. Ring 1177 om du är osäker. Framför allt när det gäller äldre människor, sjuka personer och små barn.

Och djuren då?

Enligt en akutveterinär lider våra sällskapsdjur ofta mer än vi av värmen, i synnerhet hundar som är känsligare för höga temperaturer än katter. Hyperventilation, stirrande blick, orolighet och hög kroppstemperatur är tecken på för mycket värme.

För att förhindra värmeslag bör djuret få vila på en sval plats under dagen, rastas på morgonen och erbjudas en sval dusch eller ett bad.

Följ ämnen i artikeln