"Betydande påverkan" på medicinsk beredskap

TT

Publicerad 2020-04-10

En tredjedel av landets regioner rapporterar en betydande till allvarlig påverkan på den katastrofmedicinska beredskapen under den pågående coronaepidemin, enligt Socialstyrelsen.

Ytterligare 77 personer har avlidit i covid-19 under det senaste dygnet.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att ingen av landets regioner rapporterar någon kritisk påverkan på den katastrofmedicinska beredskapen.

– Däremot så har en tredjedel av landets regioner en betydande till allvarlig påverkan, vilket är allvarligt, säger hon.

Taha Alexandersson säger att antalet intensivvårdsplatser ökar med mellan en och tre procent varje dag.

– Det finns 1 001 disponibla intensivvårdplatser i dag, säger hon.

80 procent av landets regioner rapporterar en betydande påverkan, medan tio procent rapporterar en allvarlig påverkan.

Propofolbrist

Enligt Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, har regioner som Stockholm och Östergötland varnat för låga nivåer av narkosläkemedlet propofol.

– Det finns en oro för att det här läkemedlet som man är van vid att hantera ska ta slut när man står med svårt sjuka patienter, säger hon.

För att inte riskera en liknande situation har flera åtgärder vidtagits. Det innebär bland annat att Läkemedelsverket nu tillåter att vissa läkemedel omfördelas mellan vårdinrättningar och att en veterinärmedicin med samma innehåll får användas på människor.

Man har dessutom kommit över ett stort parti propofol från utlandet som getts dispens att användas i Sverige trots att förpackningen och bipacksedeln inte är på svenska – något som vanligtvis är emot reglerna.

– Den information jag har är att partiet var av betydande storlek så att det ska kunna räcka i någon vecka i Stockholm, säger Marklund.

870 döda i landet

Hon poängterar samtidigt att det rör sig om säkerhetsåtgärder och att förhoppningen är att lagret av propofol inte kommer att ta slut.

– Som det ser ut nu ska det inte behöva hända, säger Maja Marklund.

Det senaste dygnet har 77 personer avlidit i covid-19 i Sverige och därmed är det totalt 870 rapporterade dödsfall i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 544 nya personer har bekräftats smittade under dygnet.

Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, säger att det är för tidigt att dra slutsatser om en eventuell avmattning av coronaviruset.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

"Har effekter"

Vecka 14 hade 14 procent av personerna som hade sökt vård med luftvägsinfektion covid-19. Det finns stora regionala skillnader, där framför allt Stockholm sticker ut med högre siffror.

Hon noterar nedgångar i antalen fall av influensa, vinterkräksjuka och RS-virus, sedan virusets utbrott.

– Det är ett tecken på att de åtgärder som görs har effekter på luftvägsinfektioner, säger Tegmark-Wisell.

Fem smittsamma dagar

Hon vidareutvecklar ett uttalande som statsepidemiolog Anders Tegnell gjorde på torsdagens pressträff om att människor bär viruset i fem dagar.

När viruset odlats i laboratorium i vissa studier har man funnit att viruset vid en mild infektion, som de flesta får, har förmåga att sprida sig ungefär så länge, säger hon.

– Studier pekar på att det de första fem dagarna finns höga nivåer av virus som går att smitta vidare till nya människor men också till nya celler i labb. Efter fem dagar sjunker nivåerna.

Enligt Socialstyrelsens senaste siffra vårdas nu 469 covid-19-patienter på intensivvårdsavdelningar.

Samtidigt finns nu coronaviruset på äldreboenden i 18 av Sveriges 21 län, enligt länsstyrelsernas lägesrapport till regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Dalarna och Örebro har hela avdelningar på äldreboenden gjorts om till covid-19-avdelningar.

Följ ämnen i artikeln