Trumps tweets om länderna han nu ska besöka

Publicerad 2017-11-05

President Donald Trump har påbörjat sin Asienresa och är just nu i Japan – därefter ska han besöka Kina, Sydkorea, Vietnam, Filippinerna och träffa ländernas ledare.

De senaste åren har presidenten på sociala medier haft många synpunkter rörande de fem asiatiska staterna.

Kanske kommer några av hans tweets fungera som underlag till diskussion?

Japan

Donald Trump spelade under söndagen golf med premiärminister Shinzo Abe. De spelade nio hål tillsammans med det japanska golfproffset Hideki Matsuyama. Sedan ska de ha ätit hamburgare och diskuterat såväl handel som Nordkorea.

I går twittrade Trump att han var ”rörd över gästfriheten” under sitt besök.

Men Trump har inte alltid varit positivt inställd till Japan. De senaste åren har han tidvis spytt galla över landet och USA:s handel med japanerna.

Här är några av Trumps tweets från de senaste åren:

Kina

De senaste veckorna har Trump twittrat om hur mycket han och Melania ser fram emot att komma till Kina för att träffa president Xi. Men de hjärtliga tonerna mot Kina är ett förhållandevis nytt fenomen.

Tidigare har Trump refererat till landet som ”vår fiende”, både avseende handel och påstådda cyberattacker.

Så här har det sett ut:

Sydkorea

I september twittrade Trump att ”det var ett stort privilegium” att få träffa den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in. Men man behöver inte gå tillbaka mer än några år i tiden i presidentens twitterflöde för att hitta inlägg med ett helt annorlunda tonläge.

Då präglades hans tweets av hård kritik rörande handelsavtal, pengar och beskydd mot Nordkorea.

Så här kunde det se ut i flödet:

Vietnam

Det fjärde landet på Trumps Asienturné är Vietnam. Han ska besöka Da Nang och Hanoi.

Presidenten har tidigare inte twittrat särskilt mycket om landet. Sedan 2012 har han publicerat 16 tweets som på olika sätt handlat om Vietnam. Majoriteten handlar om Miss Universum-tävlingen och om en senator som ska ha ljugit om att han deltog i Vietnamkriget.

Här är tre exempel:

Filippinerna

Det sista landet som Donald och Melania ska besöka är Filippinerna. Där ska de träffa den kontroversielle presidenten Rodrigo Duterte.

Liksom med Vietnam så har Trump inte twittrat så mycket om Filippinerna. Sedan 2012 har han publicerat nio tweets.

Ett inlägg som står ut är från den 6 september 2016 när Duterte, enligt Trump, ska ha sagt att Obamas mamma var en hora.

Här är tweeten och en annan som handlar om Miss Universum-tävlingen:

ANNONS