Kidnappade svenskan söks med helikopter

Publicerad 2017-03-14

Den kidnappade svenska kvinnan befann sig i ett av Kongos farligaste områden.

FN-styrkan i Kongo, Monusco, säger att de ”gör allt de kan” för att hitta henne.

– Vi letar hela tiden, säger Charles Bambara, informationschef för Monusco till Aftonbladet.

Kvinnan misstänks ha kidnappats när hon stoppades i en mopedtaxi på en bro i söndags. Hon ska ha befunnit sig tillsammans med en amerikansk kollega och fyra kongoleser i Ngombe i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa.

Svenskan och amerikanen är FN-anställda som ingick i en expertgrupp från generalsekretariatet för att övervaka FN-sanktionerna mot landet.

Sveriges ambassadör i Kongo-Kinshasa, Maria Håkansson, hänvisar alla frågor till UD:s pressjour.

Enligt UD fanns det på tisdagsmorgonen inga nya uppgifter om händelsen, skriver TT.

”Gör allt de kan”

Monusco skriver i ett uttalande att de gör ”allt de kan” för att hitta dem. Bland annat söks de med helikoptrar.

Kasai-området är ett av de farligaste områdena i Kongo. Där slåss soldater från milisen Kamuina Nsapu mot regimtrupper. Båda grupperna har enligt FN gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot såväl soldater som civilbefolkningen. Rebellgruppen, som kräver självstyre, använder sig också av barnsoldater. Så sent som den 24 februari fördömde FN:s säkerhetsråd våldet i Kasai – som kan utgöra krigsbrott enligt organet.

Den senaste tiden har hjälparbetare dessutom blivit en allt vanligare måltavla för miliserna. År 2015 kidnappades 11 hjälparbetare i Kivu-området i östra Kongo, och ytterligare en dödades.

I februari läckte en film ut som visade hur regeringstrupper sköt ihjäl 13 civila kvinnor och barn på en väg i Kasai, det område där den svenska kvinnan kidnappades.

”Vi är fortfarande osäkra på omständigheterna”

På en presskonferens i går kunde generalsekreterarens pressekreterare Stéphane Dujarric inte svara på frågan om gruppen som den svenska kvinnan tillhörde hade skydd av FN-styrkor eller reste ensamma.

– Vi är fortfarande osäkra på omständigheterna kring försvinnandet. Vi letar efter dem aktivt, sa han.

UD avråder sedan 2006 från resor till Kongo-Kinshasa. Den impopuläre presidenten Joseph Kabila har trotsat landets grundlag och vägrar att avgå med motiveringen att landet inte har råd att hålla nya val.

Monusco har just nu 22 000 anställda i insatsen, som har en årlig budget på över tio miljarder kronor. Insatsen är dock en av dem som inom kort riskerar kraftiga nedskärningar. Den nye presidenten Donald Trump har gett USA:s utrikesdepartement order om att hitta sätt att skära ned budgeten till FN-program med 50 procent.

Vill ej gå ut med namn

Pengarna ska bland annat tas från fredsbevarande insatser, vaccinationsprogram för barn samt hälsovård för kvinnor.

Aftonbladet pratade i går med en nära anhörig till den svenska kvinnan.

– Hon försökte kontakta oss i går kväll och det var väl då de tog henne. Nu är hon kidnappad, sa personen.

Den nära anhöriga vädjar om att medier inte ska publicera den kidnappade kvinnans namn och bild.