Rävspelet om brexit har bara börjat

Några verkliga förhandlingar har inte kommit igång än. Men rävspelet om brexit har redan börjat.

Att ge Spanien veto över vad som ska hända med Gibraltar är ett garanterat sätt att reta upp britterna.

Brexitbollen är i rullning sedan Storbritannien i förra veckan utlöste utträdesklausulen.

Nu är EU i färd med att samla sig till en gemensam förhandlingsstrategi där flera av de 27 EU-länderna har sina egna krav och önskemål om hur brexit ska se ut. Det är ett skäl till varför förhandlingarna väntas på bli så komplicerade.

I Gibraltar röstade 98 procent mot att lämna EU men som en del av Storbritannien tvingas de ändå bort.

Spanien har gjort klart att en förutsättning för att de ska godkänna ett nytt avtal för britterna är att EU ger Spanien veto över om det ska omfatta även Gibraltar, lilleputt-nationen som ligger på det spanska fastlandet men är en del Storbritannien sedan 1713. Ända sedan dess har Spanien envist försökt få tillbaka territoriet.

Förkrossande majoritet

Spaniens kompromissbud är att Gibraltar ska styras gemensamt av London och Madrid. Något Gibraltarborna avvisat med förkrossande majoritet i en folkomröstning 2002.

Spanien har ett antal påtryckningsmedel varav det största är gränsen mellan Gibraltar och Spanien, den lilla nationens enda landgräns. Över den passerar varje dag 10 000–12 000 människor som bor på den spanska sidan men som jobbar i Gibraltar. Att stänga gränsen vore ett effektivt sätt att ta stryptag på Gibraltar men det skulle även drabba Spanien där arbetslösheten redan är hög.

Därför säger Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis att man inte har några sådana planer. Likväl har Spanien skaffat sig makten att stoppa ett nytt avtal som omfattar Gibraltar.

”Skickat insatsstyrka”

Reaktionen från London har pendlat mellan Theresa May som i ett samtal med Gibraltars chefsminister lovat att inte offra Gibraltar i förhandlingarna till rent vapenskrammel från den förre konservativa partiledaren Michael Howard, numera ledamot av Överhuset. På 35-årsdagen av Falklandskriget påpekade han att en annan kvinnlig premiärminister skickat ”en insatsstryka över halva världen för att försvara friheten för en annan liten grupp britter mot ett annat spanskspråkigt land”.

Spaniens reaktion är att britterna ”tappat besinningen”.

Hot om krig kommer definitivt inte att underlätta förhandlingarna mellan EU och britterna, även om detta inte kom direkt från den brittiska regeringen.

Inte öppna dörren

Något överraskande hävdar Alfonso Dastis att han inte ser några skäl till varför Spanien skulle stoppa Skottland från att bli EU-medlem ifall man väljer att lämna Storbritannien. Tidigare har den spanska inställningen varit att inga länder som bryter sig loss ska få bli medlemmar. Detta för att inte skapa något prejudikat som öppnar dörren för Katalonien, en välbärgad del av Spanien, att bli medlem ifall regionen utropar självständighet.

Spaniens nya inställning kan ses som ett sätt att uppmuntra skottarna att lämna det brittiska kungadömet.
Ordkriget mellan Spanien och Storbritannien visar att de avgörande frågorna kan stupa på problem i utkanten som Gibraltar och Skottlands framtid.

Spaniens separatkrav är inte de enda som dykt upp. Ledaren för Polens styrande Lag- och rättviseparti besökte nyligen London för att utverka ett löfte om att de 800 000 polacker som arbetar i Storbritannien ska få bo kvar.

Betala notan

Knappt hade May levererat utträdesbrevet förrän Frankrikes president Francois Holland slog fast att det inte kan bli några samtal om hur ett nytt handelsavtal ska se ut förrän det ekonomiska runt skilsmässan gjorts upp. I klartext; inte förrän britterna betalar notan för uppbrottet på cirka 600 miljarder kronor.

Men signalerna från EU är dubbla.

En dag efter Hollandes utspel öppnade EU:s ordförande Donald Tusk dörren för att förhandla om det framtida handelsavtalet när skilsmässosamtalen ”gjort avsevärda framsteg”. Vad det innebär är oklart.

Förmodligen är detta bara början på ett hänsynslöst taktikspel som kommer att slå ut i full blom när förhandlingarna startat på allvar någon gång i maj.