Rysk ilska mot sanktioner – lovar hämnd

Publicerad 2017-07-26

Vladimir Putin och Donald Trump träffades tidigare denna månad

USA:s representanthus röstade igenom nya sanktioner mot Ryssland.

Något som fått Ryssland att reagera med ilska.

”Detta kommer inte passera obemärkt”, säger biträdande utrikesministern Sergey Ryabkov till statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Följ ämnen
Iran

President Donald Trump och utrikesministern Rex Tillerson har tidigare motsatt sig sanktionerna, som även riktas mot Iran och Nordkorea – men de klubbades igenom av USA:s representanthus med siffrorna 419–3.

För att gå igenom måste lagförslaget nu godkännas av senaten, den amerikanska kongressens andra kammare.

Även där finns ett starkt stöd för de nya sanktionerna, som ska straffa Ryssland för dess påstådda inblandning i det amerikanska valet. Därmed kan kongressen sannolikt köra över ett eventuellt veto från president Trump.

Hur Trump kommer agera är dock oklart.

– Medan presidenten stödjer tuffa sanktioner mot Nordkorea, Iran och Ryssland, granskar Vita huset representanthusets lagstiftning och inväntar ett slutgiltigt lagpaket på presidentens bord, säger talespersonen Sarah Sanders i ett uttalande.

Det 184 sidor förslaget på sanktioner innehåller också ett förbud mot att presidenten kan göra avsteg från dem utan att be om kongressens tillåtelse.

Ryssland reagerade med ilska efter representanthusets omröstning.

På Twitter skriver senatorn Aleksey Pushkov att lagförslaget är ”en ny typ av konfrontation”.

– De som skrivit och röstat igenom den här lagen tar ett allvarligt steg mot att förstöra möjligheterna till att normalisera relationerna med Ryssland, säger biträdande utrikesministern Sergey Ryabkov till statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Kritik från EU

Även EU-toppen Jean-Claude Juncker kritiserar förslaget, eftersom han anser att det kan skada företag inom unionen som jobbar med ryska gasledningar som förser Europa med olja och gas.

– ”America first” kan inte betyda att Europas intressen kommer sist, säger han enligt AP.

Han säger vidare att EU kommer att ”agera” inom de kommande dagarna, men gav inga mer detaljer.

Frostiga relationer

Donald Trump gick till val på att förbättra relationerna med Ryssland, som den senaste tiden beskrivits som de frostigaste sedan kalla kriget, inte minst efter Rysslands Ukraina-politik och stöd till den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Kongressen och en speciell utredare granskar samtidigt Donald Trumps stab för påstådda kopplingar till Ryssland och dess inblandning i det amerikanska valet.