Nya värmerekord chockar forskare – ”Helt bananas”

Uppdaterad 2023-12-17 | Publicerad 2023-10-21

September månad gav rekordtemperaturer över hela världen.

Den globala värmen chockar nu klimatforskare.

– Som professionell klimatforskare måste jag säga att dessa siffror är helt bananas, säger Zeke Hausfather vid Berkley Earth.

Föregående månad var den varmaste septembermånaden som någonsin mätts upp.

I genomsnitt var temperaturen 16,38 grader, vilket är en halv grad högre än det tidigare rekordet för samma månad.

Det visar ny statistik från den europeiska klimattjänsten Copernicus.

De nya siffrorna förvånar klimatforskare över hela världen.

”Den här månaden var, enligt min professionella mening som klimatforskare, helt bananas”, skriver Zeke Hausfather, forskare vid Berkley Earth i en kommentar på X.

Rekordtemperaturen följer mönstret då både juli och augusti registrerades som de varmaste någonsin uppmätta.

Rök över Manaus i Brasilien efter våldsamma skogsbräder som rasar i regionen.

Ökade tio procent

Under sommaren och hösten drabbades flera europeiska städer av extremväder vilket resulterade i stora bränder, hagelstormar, torka och historiskt stora översvämningar. Sett till temperaturökningen bara i Europa låg genomsnittet på över en grad högre än det tidigare uppmätta rekordet under 2020.

”Jag kämpar fortfarande med att förstå hur ett år kan vara så mycket varmare än tidigare år”, skriver Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet i Finland.

Enligt Rantanen så har den globala uppvärmningen ökat med tio procent sedan 1979.

Även forskare i Australien är chockade över de senaste siffrorna. Där har flera områden ökat mellan tre och fem grader i olika områden.

”Underskottet för nederbörd är grunden till torka. Sommaren kommer att bli brutal”, menar klimatforskaren Joelle Gergis.

Brandmän bekämpar en av augusti månads bränder, norr om Pamplona i Spanien.

Koldioxidutsläpp pekas ut

Värmen förklaras vara ett resultat av de fortsatt höga utsläppen av koldioxid i kombination med en svängning i det naturliga klimatfenomenet El Niño. Tidigare år har den kallare motsvarigheten La Niña balanserat ut den globala värmen genom svalare havstemperatur. Under året har förhållandena svängt över till El Niño fördel, som istället släpper ut havsvärme och driver upp temperaturerna.

– De oöverträffade temperaturerna för årstiden har slagit rekord och 2023 är på väg att bli det varmaste året med cirka 1,4 grader över förindustriella medeltemperaturer. Två månader efter Cop28 (FN:s klimatkonferens) har känslan av brådska för ambitiösa klimatåtgärder aldrig varit viktigare, säger Samantha Burgess biträdande chef på klimattjänsten Copernicus om den senaste rapporten.

Läs senaste nytt om klimatet – varje
dag