Trump kandiderar till presidentvalet 2024: ”Amerikas comeback startar nu”

Publicerad 2022-11-16

PALM BEACH. I natt blev det klart: Donald Trump kandiderar till presidentvalet 2024.
I lanseringstalet från Mar-a-Lago gick han till hård attack mot sin efterträdare.
– Jag ska se till att Joe Biden inte sitter kvar fyra år till, sa expresidenten.

– Amerikas comeback startar nu, inledde Trump.

Samtidigt stod Clemeen Connolly, 37, utanför Mar-a-Lagos portar i natt tillsammans med ett hundratal andra Trumpsupportrar.

Hon höll mobilen nära örat för att höra ordentligt. Händerna darrade av nervositet. Trump räknade upp allt han anser att Biden förstört; Ekonomin, bensinpriser, gränsen mot Mexiko, Ukraina.

Clemeen nickade instämmande. Till slut kom orden hon väntat på:

– För att ”Make America great and glorious again” kommer jag i kväll tillkänna ge min kandidatur som president i USA.

Utanför Mar-a-Lagos murar bröt publiken ut i jubel. Flera av den har redan köpt ”Trump 2024”-kepsar.

– Jag är så spänd! Herregud, vi ska ta tillbaka landet, sa Clemeen Connolly och fortsatte:

– Vi kan räddas, och bygga upp allt igen som har förstörts i landet.
Trump har i månader hållit amerikanerna på sträckbänken med en potentiell kandidatur. Nu är det slut på spekulationerna. Och hans planer avslöjades redan på förhand: minuter före hans muntliga tillkännagivande lämnade Trump in dokument till den federala valkommittén där hans kandidatur bekräftades skriftligen.

Trump på scenen.

Tappat stöd

Sedan Trump lämnade Vita huset 2021 har hans popularitetssiffror bland Republikaner bleknat. Något som blev tydligt i USA:s mellanårsval, där flera av de kandidater Trump gett sitt offentliga stöd till förlorade. Bland dem: Kandidater som lyfter hans påståenden om valfusk.
Efter besvikelsen för Trumpkandidater har republikaner sneglat åt Floridas guvernör Ron DeSantis som ett möjligt framtidsnamn för partiet. I lanseringstalet i natt kommenterade Trump Republikanernas uteblivna segervåg i mellanårsvalet. Men han såg inte sig själv som orsaken.
– Kritiken handlar om att Republikanerna borde gjort bättre ifrån sig, och ärligt talat är det korrekt. Men invånare i vårt land har ännu inte insett omfattningen och allvaret av smärtan som vår nation går igenom, sa Trump från talarstolen.

Trump hyllade i stället åren då han själv satt i Vita huset.

– Det var fred i världen. Amerika blomstrade och vårt land var på väg mot en fantastisk framtid. Jag gav stora löften till det amerikanska folket, och till skillnad från andra presidenter, håller jag mina löften.

Än så länge har president Biden meddelat att han också ställer upp 2024, för en andra mandatperiod. Trots att han fyller 80 år i veckan.

Målade upp en mörk bild

76-årige Trump var inte sen med att rikta skarp kritik mot sittande president Joe Bidens Amerika.

– Jag tvivlar inte över att år 2024 kommer det tyvärr vara ännu värre, och de kommer se mycket tydligare vad som sker i vårt land. Och röstningen kommer vara väldigt annorlunda, sa han om valfuskpåståendena.

På twitter slog Biden-administrationen genast tillbaka med en förberedd video, där de listade hur ”Trump svek Amerika”. Där de skrev hur han attackerat kvinnors rättigheter, uppviglat till stormning av kapitolium och ”gosar med extremister”.

Minuter efter att Trump annonserat sin kandidatur, kom genast ytterligare ett bakslag när hans dotter, Ivanka, meddelade att hon inte kommer vara involverad i kampanjen, så som hon varit förr.

”Jag kommer alltid älska och stötta min far, men framöver kommer jag göra det utanför den politiska arenan”, skrev Ivanka Trump i ett uttalande till CNN.

Ivanka Trump har sedan tidigare bland annat intervjuats av 6 januarikommittén och sagt att hon trodde på Justitieministerns uppgifter om att det inte förekom valfusk, trots hennes fars påståenden.

Står inför flera utmaningar

Men vägen till Vita huset för ex-presidenten är långt ifrån rak: sviktande opinionssiffror, intern kritik efter mellanårsvalet, och flera brottsutredningar som flåsar honom i nacken. Särskilt den utredning som ledde till en husrannsakan av FBI i jakten på hemligstämplade dokument på Mar-a-Lago, samma residens där Trump nu sjösätter sin kampanj.

Utanför Mar-a-Lago firade väninnorna Vanessa Galvanic, 64, och Cindy Falco de Corrado, 64, Trumps besked i natt med glittriga pom-poms som de lyfter mot himlen i en segergest.

Båda tror på Trumps felaktiga påståenden om valet 2020. Det gör de flesta i folksamlingen utanför Mar-a-Lago.

– Tekniskt sett är han fortfarande president!, sa Cindy.

Ron Desantis då?

– Nej, nej, nej, nej. Han är inte för folket, han är för de stora företagen, sa Cindy om Trumps möjliga motståndare i primärvalet.
Dan’l Gibson, 21, stod intill med en Trump 2024-flagga över axlarna. Han har åkt ända från Alabama för att närvara vid expresidentens kampanjlansering.
– Det är så mycket blandade känslor. Detta ger mig hopp om att vi kan åstadkomma förändring; Boosta ekonomin, bli ett bättre land igen. Komma tillbaka på rätt spår.
Han är mer positiv till DaSantis än många andra.

– Oh, jag kan inte välja mellan de två! Båda är fantastiska kandidater. Något extraordinärt måste ske för att jag ska kunna välja, de är på samma nivå för mig.

Clemeen Connolly håller med. Hon har följt Trumps och DeSantis ordkrig de senaste dagarna.

– De är tuffa individer, vi kan inte sätta två tjurar i samma lada. Vi behöver dem båda. DeSantis kan få sin tur efter Trump.

Ivanka Trump och Jared Kushner.