Investerarna kontaktar Tesla efter avslöjandet: Oroväckande

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-20

Aftonbladets granskning av barnarbetet i glimmergruvorna på Madagaskar har väckt starka reaktioner.

Nu svarar även de svenska investerarna på uppgifterna – och kopplingen till elbilsbolagen.

– Som ett första steg kommer vi nu att söka kontakt med Tesla genom våra samarbetspartners för att höra bolagets syn på granskningen och vilka åtgärder de avser vidta, säger Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB Investment Management.

Aftonbladets granskning har spårat mineralen glimmer från barngruvorna på södra Madagaskar till två kinesiska tillverkare av glimmerprodukter för elbilsindustrin – Pamica och Glory Mica.

Med hjälp av bland annat exportdata har elbilstillverkaren Tesla kunnat kopplas till båda tillverkarna och Volvo Cars och BMW till en av dem.

De tre biltillverkarna har, som svar på Aftonbladets uppgifter, hänvisat till olika policytexter som uttrycker en nolltolerans mot barnarbete.

Flera svenska storbanker och kapitalförvaltare investerar i såväl Tesla som Volvo Cars. Och nu reagerar de på Aftonbladets granskning.

”Oroväckande”

– Uppgifterna som framkommit är oroväckande. Vi har tydliga riktlinjer för vår investeringsverksamhet som slår fast att vi ska motverka barn- och tvångsarbete, och främja säkra och sunda arbetsförhållanden, säger Jens Söderblom, presschef på pensionsbolaget AMF.

Aftonbladet träffade Laha, 13, som arbetar i barngruvorna på Madagaskar.

Pia Gisgård, chef hållbarhet och ägarstyrning på Swedbank Robur, håller med:

– Min spontana reaktion på informationen i artiklarna är att detta agerande inte är i linje med vad vi förväntar oss av de bolag vi investerar i.

Elisabet Jamal Bergström, vice vd och chef för hållbarhet och ägarstyrning på SEB Investment Management, uppger att banken ser mycket allvarligt på barnarbete och har en tydlig policy mot detta.

Ska kontakta Tesla

Något som gör att man nu kommer att agera.

– Som ett första steg kommer vi nu att söka kontakt med Tesla genom våra samarbetspartners för att höra bolagets syn på granskningen och vilka åtgärder de avser vidta, säger hon.

Teslas Servicecenter i Segeltorp.

Pia Gisgård på Swedbank Robur ska sätta sig in i uppgifterna som framkommit – och därefter ta direktkontakt med de bolag man har innehav i och som berörs.

– Generellt ser vi i våra dialoger med bolag att det finns en vilja hos många bolag att arbeta för att öka barns rättigheter och ge dem möjlighet till utbildning och när de är äldre säkra jobb. Vi sitter också med i flera samarbetsforum där just arbetet med att öka barns rättigheter är en fråga i starkt fokus, säger hon.

Även Volvo får kritik

Jens Söderblom.

Jens Söderblom på AMF uppger att pensionsbolaget redan bedriver ett aktivt påverkansarbete mot Tesla, bland annat som en koppling till frågan om fackliga rättigheter.

– Vi arbetar bland annat för att kunna ställa krav på mer transparens på den kommande bolagsstämman, och vi har tidigare skrivit brev till bolaget och lyft frågan om arbetstagarnas rättigheter, säger han.

Volvo Cars – som utöver kinesiska huvudägaren Geely har svenska minoritetsägare – har uppgett att glimmern i företagets bilar hämtas från Ryssland. Även den svenska biltillverkaren får nu bankkritik.

SEB uppger att de kommer att ”följa upp uppgifterna” om Ryssland medan Handelsbanken refererar till sin pågående påverkansdialog med Volvo Cars.

 

Fotnot: Handelsbanken uppger sig inte ha något innehav i Tesla.

Teslas vd Elon Musk.