Linda Staafs första uttalande efter Löfvings död

Publicerad 2023-04-22

Linda Staaf.

För första gången sedan Mats Löfvings död uttalar sig Linda Staaf.

Bland annat säger hon att hon upplever att medierapporteringen varit onyanserad och personfokuserad.

– Det var som att jag var med i en dålig film där jag blev ditsatt för brott som jag inte begått, säger hon till Medierna i P1.

Linda Staaf, tidigare underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning NOA, uttalar sig nu för första gången efter regionpolischef Mats Löfvings död i februari.

Till Medierna i P1 säger hon att hon upplever att mediernas rapportering har varit personfokuserad och onyanserad.

Bland annat rapporterades det att det ska ha förekommit jäv när hon fått sin tjänst på NOA lyftes. Linda Staaf säger att hon upplevde det som att hennes meriter och värdighet togs ifrån henne offentligt, samtidigt som hon framställdes som en lycksökerska.

– Alla fakta som kommit fram visar att jag har rätt kompetens för mitt uppdrag. Ändå har medias rapportering till stor del handlat om att jag var fel person på fel plats, säger hon.

Mats Löfving, tidigare

”Kände mig maktlös”

Hon säger också att anmält publiceringar hos Nyhetsmorgon, Svenska Dagbladet och SVT till Medieombudsmannen.

– Jag kan konstatera att det var många närgångna uppgifter om mitt privatliv som publicerades i media som inte var korrekta, säger Linda Staaf, och fortsätter:

– Jag kände mig maktlös. Det var som att jag var med i en dålig film där jag blev ditsatt för brott som jag inte begått.

Hon vill inte kommentera den relation hon haft med Mats Löfving närmare, men säger att det som rapporterats i media förstorats upp och att det i flera fall handlade om en ”uppenbarligen felaktig bild” och rykten.

– Det är djupt tragiskt och mycket sorgligt att det skulle få en sådan utgång, där jag önskar väldigt mycket att medierna gjort sitt jobb och kontrollerat fakta innan publicering. För där var jag och Mats Löfving inträngda i samma ringhörna. Det var samma fakta som vi inte fick fram, men som hade hjälpt oss mycket, säger Linda Staaf.

Följ ämnen i artikeln