Så blir midsommarvädret där du bor

Publicerad 2023-06-16

Midsommarafton är en vecka bort.

Värmen ser ut att hålla i sig men hur det blir med regn är en öppen fråga.

– Man bör förbereda sig på sommarkläder men ha med sig paraply utifall att, säger meteorologen Hanna Winge.

Man skulle kunna tro att det soliga sommarvädret håller i sig fram tills midsommar. En sak är dock säker: Bra midsommarväder är inget man kan ta för givet i Sverige.

– I dagsläget är det för tidigt att säga om det kommer att regna eller inte. Temperaturer kan vi däremot förutspå med en viss säkerhet och värmen ser ut att hålla i sig, säger meteorologen Hanna Winge från Klart.

Osäkra prognoser

Generellt ser det alltså ljust ut. Temperaturerna förväntas ligga mellan mellan 20 och 25 grader i de flesta delarna av Sverige. Prognoserna ser olika ut beroende på region. Viktigt att komma ihåg är en vecka kvar och tidiga prognoser är osäkra.

Midsommarmys i Husby Sjutolft för ett år sen.

Trots att högtrycket förväntas avta ser värmen ut att hålla i sig fram till fredag nästa vecka. Södra Sverige och framför allt östra Svealand toppar listan med temperaturer kring 25 grader.

För resten av Svealand och Götaland ligger temperaturerna mellan 20 och 25 grader.

Busväder i Stockholm på midsommar 2015.

Moln och skurar

En första prognos är att det kan dra in regn i västra delarna av Norrland och nordvästra Svealand på midsommarafton. Det är mer lågtrycksbetonat väder och moln och skurar kan förekomma. Även här ser värmen dock ut att hålla i sig. Temperaturerna ligger på 20 till 25 grader i södra Norrland och längst med norrlandskusten och snäppet under 20 grader i norra Norrland. Fjälltrakterna får det kallaste midsommarvädret. Där ligger temperaturerna på mellan 12 och 15 grader.

Hanna Winge sammanfattar midsommarvädret såhär:
– Man bör förbereda sig på sommarkläder men ha med sig paraply utifall att, säger meteorologen Hanna Winge.

– Sedan behöver vi ju verkligen regn, så det är inget att vara ledsen över, värmen håller ju i sig.

Följ ämnen i artikeln