Tio ton sprängmedel i beslag: "Exceptionellt"

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-01-10

Hundratals blev hemlösa och en ung kvinna dödades i fjolårets 149 sprängdåd. Fram till december beslagtogs över tio ton sprängmedel, och enligt polisen kunde rekordåret ha blivit betydligt mörkare.

– 2023 var helt exceptionellt, säger Malin Nygren på Nationellt bombdatacenter.

Sedan polisen 2018 började föra statistik har 650 sprängdåd skakat Sverige. Lika många har stoppats i försöks- och förberedelsestadiet. 2023 blev ett nytt rekordår.

Hälften av sprängningarna, däribland de kraftigaste, sker med dynamit från den civila marknaden och polisen ser ”läckaget” som den högst prioriterade frågan. Men trots år av våldsdåd som får kriminologer att dra paralleller till knarkkartellernas Mexiko har åtgärderna dröjt.

Först under 2023 inledde polisen en nationell kartläggning för att ta reda på vilka företag dynamiten kommer ifrån.

– Vi har även initierat ärenden där man rättsligt prövar om företagen ska få behålla sina tillstånd. Det är också nytt för i år, säger Malin Nygren, chef för Nationellt bombdatacenter.

Stuprör

Att det inte skett tidigare, säger hon, handlar dels om ny lagstiftning, dels om att det saknats samordning. Polis, företag och kommuner med tillsynsansvar har arbetat var och en för sig – men ingen har sett till helheten.

– Allt som sker när det gäller tillstånd och hantering av sprängämnen är väldigt stuprörslikt. En kommun ansvarar för sina tillstånd, men har inte koll på om ett oseriöst företag jobbar i tre andra kommuner.

Lagen om brandfarliga och explosiva varor skärptes 2021 med tyngdpunkt på ökade krav på kontroll och lämplighetsprövning av personer som arbetar med sprängämnen.

– Under 2023 började det få effekt. Kommunerna gör insatser och vi har också inlett ett nära samarbete med branschen, som gör väldigt mycket själv för att minska bristerna.

Den 1 januari 2024 skärptes straffen för brott med explosiva varor.

Rekordbeslag

Parallellt med att det sprängts som aldrig förr har polisen beslagtagit rekordmycket sprängämnen, enligt Malin Nygren. Fram till december översteg beslagen av tänd- och sprängämnen tio ton. Vid ett av fjolårets kraftigaste bombdåd, i ett radhusområde i Hässelby i nordvästra Stockholm, användes som jämförelse 15 kilo dynamit.

– Det finns väldigt stor efterfrågan och väldigt stor tillgång.

Tack vare att arbetet nu trappats upp ser hon ändå på 2024 med tillförsikt. Något nytt rekordår räknar hon inte med.

Hundratals har tvingats lämna sina hem efter kraftiga explosioner i flerbostadshus och villaområden. I september dödades en ung kvinna utan koppling till kriminalitet utanför Uppsala.

– Jag kan konstatera att vi har sett ett antal stora sprängningar, och att det inte har resulterat i fler skadade är förbluffande. Någonstans håller gud sin hand över medborgarna, för det har funnits mycket stor risk att människor skulle skadas allvarligt vid flera av de här dåden.

Följ ämnen i artikeln