90 procent av Östersjön i dåligt skick

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-07

Så mycket som 90 procent av innanhavet Östersjön är i dåligt skick. Visar en ny rapport.

Läget är akut för Östersjön visar en ny rapport som har tagits fram av Östersjösamarbetet HELCOM. Den bygger på en omfattande forskningsdata som samlats in mellan 2016–2021. . Övergödning, överfiske och miljögifter har gjort att över 90 procent av Östersjöns havsområde idag, är i dåligt skick. Men det finns enstaka ljusglimtar. Det visar en ny kartläggning som gjorts.

– Tyvärr har situationen för den biologiska mångfalden blivit sämre, till exempel för marina däggdjur och fiskar, säger Lena Bergström, forskare i marinekologi vid SLU, som varit med och skrivit rapporten, till SVT. 

Rapporten visar att minskande havsis under vintern och förändringar i havstemperatur drabbar Östersjön. Klimatförändringarna kommer sannolikt att späda på ett redan stort problem: övergödning. Östersjön är ett av de hav på norra halvklotet som värms upp snabbast och kan därmed ge en fingervisning om hur klimatförändringar kan påverka andra hav i framtiden.

Bevarande av den biologiska mångfalden pekas ut som en parameter för att klara påfrestningarna som Östersjön står inför. För att skydda den biologiska mångfalden krävs gemensamma insatser som minskar övergödning, överfiske och giftiga ämnen, rapporterar SVT.  

– Om Östersjöns naturliga biologiska mångfald är stark så har naturen en starkare kapacitet att klara belastningar som kommer av det liv vi lever som människor, säger Lena Bergström. 

En del av lösningen är även att öka skyddade marina områden. Om Sverige ska uppfylla sina åtaganden enligt FN:s havsrättskonvention bör de skyddade områdena nästan fördubblas för att nå 30 procent till 2030.

De insatser som gjorts hittills har visat sig ge resultat. Bland annat har miljögifter så som PCB och bly minskat efter att de förbjudits. 

– Den största åtgärden är att länderna har lyckats komma överens om ett samarbete kring reducering av näringsämnen. Utan den åtgärden skulle det har sett mycket värre ut i Östersjön idag, säger Lena Bergström till SVT.