Tre saker som kan utlösa ett nytt palestinskt uppror

JERUSALEM. De närmaste dagarna kan bli avgörande för om Trumps höga spel om fred mellan Israel och palestinierna ska lyckas eller haverera för lång tid framöver.

Tre saker samverkar som i värsta fall kan utlösa ett nytt palestinskt uppror, en ny intifada.

I dag flyttar USA sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Ett mycket kontroversiellt beslut som många experter tror kommer att göra det ännu svårare att i framtiden nå en fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna.

Flera andra länder har redan deklarerat att de tänker följa efter trots att frågan egentligen borde vara en del av ett fredsavtal.

På gårdagens gala i Jerusalem för att fira flytten deltog fyra EU-länder (Tjeckien, Ungern, Österrike och Rumänien) vilket visar vilken spricka som finns i unionen där Sverige som enda land erkänt Palestina som en egen stat.

På tisdag är det 70 år sedan det som palestinierna kallar nakba, katastrofen, inträffade. Det var då staten Israel bildades och minst 700 000 palestinier fördrevs från sina hem eller lämnade dem frivilligt. Lite beroende på vilken historieskrivning man vill ansluta sig till.

Palestinierna blev flyktingar och har ända sedan dess krävt att få flytta tillbaka till sina hem. Israel har hela tiden vägrat. Man har redan 1,2 miljoner araber som är israeliska medborgare och vill inte ytterligare ”spä ut” den judiska majoriteten. De 700 000 har dessutom vuxit till i närheten av fyra miljoner människor.

Att Israel skulle låta dem återvända är fullständigt orealistiskt men palestinierna vägrar ge upp detta krav, åtminstone så länge det inte sker som en del av ett fredsavtal.

Senare i veckan börjar dessutom fastemånaden Ramadan. Det brukar alltid innebära en förhöjd risk för våld.

När dessa tre händelser inträffar inom bara några dagar är det många som fruktar att den här delen av Mellanöstern kommer att explodera.
Utanför den amerikanska ambassaden träffar jag Micky Rose, talesman för den israeliska polisen.

– Vi befinner oss just nu i ett mycket känsligt läge där vi tvingas hålla koll på många fronter samtidigt, säger han.

President Trump nöjde sig inte med att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Han beslöt dessutom att göra flytten nästan på årsdagen av det som palestinierna ser som sin nationella tragedi. En ytterligare provokation.

Trump har hela tiden hävdat att ambassadflytten kommer att underlätta freden. De närmaste dagarna blir ett test på om han, mot de flesta experters tips, får rätt.

Uteblir våldet, bortsett från de mer eller mindre givna skärmytslingarna, är det ett tecken på att palestinierna känner att de fortfarande har en möjlighet att få Östra Jerusalem som sin huvudstad och att ambassadflytten egentligen bara bekräftar det alla redan vet. Att Israel ser Jerusalem som sin huvudstad och alltid kommer att göra det.

Blir det våldsamma kravaller där palestinier dödas och skadas i bråk med israelisk militär är det en indikation på att Trumps höga spel misslyckats. Särskilt om bråken blir långvariga, vilket många fruktar.

Situationen i Gaza är redan på väg att spåra ur. Där har de senaste 7 veckorna över 40 palestinier dödats och runt 1 800 skadats när israeliska soldater skjutit skarpt för att hindra dem från att riva gränsstängslet. På tisdag hotar Hamas med att 15 000 palestinier kommer att storma stängslet.

Jag talade i går med palestinier som bor i Israel som i sina mobiltelefoner fått uppmaningen att gå ut och demonstrera mot ambassadflytten. Om den arabiska befolkningen inne i Israel vänder sig mot landets militär och regering är det allvarligt för Israel. Denna befolkningsgrupp har som kollektiv tidigare i stor utsträckning försökt hålla sig utanför den politiska konflikten av rädsla för att annars bli av med sina särskilda privilegier.

En sak som Donald Trump definitivt lyckats med är att stärka Israels självförtroende och krossa palestiniernas hopp. Vi får se om det är en bra taktik för att uppnå fred.