Vita huset bekräftar: Obamas besök i Sverige står fast

Publicerad 2013-08-31

NEW YORK. Barack Obama verkar fast besluten att komma till Sverige – oavsett utvecklingen i Syrien.

På fredagskvällen bekräftade Vita huset programpunkterna under presidentens besök i Stockholm nästa vecka.

Det har rests farhågor om att Barack Obama kommer att ställa in sitt planerade Sverige-besök i händelse av att USA angriper Syrien under helgen – något som förefaller mer eller mindre oundvikligt efter utrikesministern John Kerrys stridslystna tal på fredagseftermiddagen.

Men Vita huset ger inga indikationer i den riktningen.

Planerna fortskrider

Tvärtom fortskrider planeringen av Sverige-besöket – det första ”bilaterala” en sittande amerikansk president avlagt – helt enligt ritningarna.

Vid ett konferenssamtal under fredagskvällens bekräftade talesmän för administrationen programpunkterna under presidentens dygn i Stockholm.

Lunch med kungaparet

Efter att ha landat på onsdag håller han en gemensam presskonferens med Fredrik Reinfeldt. Därefter väntar ett studiebesök på KTH och på kvällen står statsministern värd för en middag dit också regeringscheferna i övriga nordiska länder är inbjudna. Dagen efter äter han lunch med kungaparet på slottet – och flyger sedan vidare till Ryssland.

– Sverige är en nära vän till USA och vi har en längre tid försökt få den här resan till stånd, hette det under fredagens konferenssamtal.

Följ ämnen i artikeln