Toaletter svämmar över i nedstängt USA

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-01-09

Överfulla toaletter i nationalparkerna. Stängda invandringsdomstolar. Stopp för nya ölsorter.

Nedstängningen av delar av USA:s statsapparat, snart den längsta i landets historia, berör fler än de 800 000 anställda som inte får lön.

Bland annat hotas ett statligt program som ger amningshjälp och näringstillägg till närmare sju miljoner mammor och deras små barn, rapporterar nyhetskanalen CNN. Vissa vetenskapliga forskningsprojekt kan komma att läggas ner och hälsokliniker i flera reservat för ursprungsfolk står utan statligt stöd. Och att över 300 domare i invandringsdomstolar har permitterats utan lön lär inte snabba på rättsprocesserna.

Vidare kan USA:s många bryggerier i nuläget inte öppna nya anläggningar eller lansera innovativa ölsorter, eftersom sådana initiativ måste godkännas av den nedstängda myndigheten TTB. Det irriterar många när Super Bowl, finalen i amerikanska fotbollsligan, närmar sig.

Längst i historien?

I landets nationalparker fortsätter samtidigt sopbergen att växa vid otömda papperskorgar och toaletter, eftersom personalstyrkan är kraftigt nedskuren.

– Många av oss är oroade över att det är så många människor i parken och det samtidigt saknas service. Vi försöker bibehålla våra vackra parker tills dess att servicen är återställd, säger Ken Yager, som frivilligarbetar med att hålla rent i parken Yosemite i Kalifornien, till tidskriften Fortune.

I parken Joshua Tree, längre söderut, uppmanas besökare genom handskrivna skyltar att ta med sina egna sopor.

Nedstängningen, som startade den 22 december, berör nio större myndigheter och departement och ett antal mindre. Fortgår den in på lördag blir det den längsta i USA:s historia. Då överskrider den nuvarande nedstängningen en 21 dagar lång stängning som löpte över årsskiftet 1995–1996 och som orsakades av ett bråk om nedskärningar mellan den dåvarande presidenten Bill Clinton och republikanen Newt Gingrich som var kongressens talman.

Kan ta år

Nu handlar det i stället om president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – något som Demokraterna och vissa republikaner motsätter sig. Det var denna begäran som gjorde att kongressens politiker inte kunde enas om en budget för de nu stängda myndigheterna, som tillsammans utgör ungefär en fjärdedel av statsapparaten.

– Om vi inte hittar någon lösning kommer det här att pågå länge, varnade en bister Trump nyligen.

Tidigare har han sagt att han är villig att låta nedstängningen pågå i månader eller till och med år eftersom han anser att gränsmuren är så viktig. Presidenten har även antytt att han kan tänka sig att utlysa undantagstillstånd för att på så sätt kringgå kongressen och säkra finansieringen av murbygget. Bedömare varnar dock för att en sådan manöver sannolikt skulle utmanas i domstol som grundlagsvidrig.

Betong blir stål

Demokraterna, som i förra veckan tog över majoriteten i representanthuset, har lovat att försöka få igenom enskilda budgetar för de stängda myndigheter som inte direkt berörs av murbygget. Detta så att till exempel skatteåterbäringar kan betalas ut och statsanställda inte missar sina lönecheckar.

Men det är tydligt att båda sidor har målat in sig i varsitt hörn: Demokraterna, som säger att de också vill ha stärkt gränssäkerhet men anser att det är fel att lägga så mycket pengar på en mur, vill att statsapparaten öppnar innan man börjar förhandla om gränsåtgärder. Trump har sagt att stängningen fortgår tills pengarna för muren hostas upp. USA:s president visar dock viss flexibilitet rörande vad som egentligen ska resas.

– Barriären, eller muren, kan vara av stål i stället för betong, om det hjälper. Det kanske är bättre, sade han härom dagen.