Parter pressas göra upp om turordningsregler

Olle Lindström/TT

Publicerad 2019-01-11

Utökade undantag från turordningsreglerna föreslås i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L, något som oroar LO.

Politikerna pressar nu fack och arbetsgivare att göra upp först. Hotfullt, anser TCO.

Att facken är emot är inte särskilt förvånande. Men inte heller arbetsgivarna gör vågen till mittenuppgörelsen mellan partierna S, MP, C och L om arbetsrätten, och som nu Centerpartiet beslutat ställa sig bakom.

Enligt förslaget ska turordningsreglerna ändras genom utökade undantag från reglerna (i dag får två undantas för företag med färre än tio anställda). En utredning ska återkomma med hur det ska se ut, men siktet är inställt på att öka flexibiliteten för de små och medelstora företagen. Det ska bli lättare att säga upp anställda till lägre kostnader, men maktbalansen ska inte ändras, heter det.

Chans eller hot

Men politikerna ger arbetsmarknadens parter chansen först:

"Om parterna når en överenskommelse om hur las ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen i stället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag", står det i den sakpolitiska överenskommelsen.

Från fackligt håll blir det mycket ris. Hotfullt, tycker TCO:

"Om det stämmer att man gjort upp om att försöka hota parterna till en uppgörelse är det mycket allvarligt. Att ändra turordningsreglerna löser inte något viktigt problem på den svenska arbetsmarknaden men öppnar upp för godtycke och underminerar viktiga kollektivavtal om trygghet för den som blir av med jobbet", skriver TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom.

LO: Förslagen "inger oro"

LO skriver i ett Facebookinlägg att uppgörelsen innehåller förslag som ökar klyftorna, och som inte gynnar LO:s medlemmar, rapporterar SVT Nyheter.

"Skrivningarna om arbetsrätten inger oro och vi kommer att hålla frågan under noggrann uppsikt", skriver LO.

Landsorganisationen konstaterar dock att det är bra att Sverige får en S-ledd regering.

"Alternativet hade varit en M-ledd regering med stöd av SD. Det hade varit ännu värre för våra medlemmar", skriver LO.

Bra med tryck

Arbetsgivarsidan tycker det är bra att parterna får chansen först:

– Det är helt nödvändigt med ett tryck på parterna, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega, till TT.

Fack och arbetsgivare har under åratal försökt enas om nya regler för omställning – friare uppsägningsregler mot tryggare omställningsförsäkringar – utan att ha kunnat enas.

– Nu tror jag att vi kommer att kunna göra det. Jag tror att parterna kan ta ett större grepp än vad politikerna kan, säger Koskinen.

Men innehållet i politikernas uppgörelse är ganska vagt och tidsplanen är för långsam, anser Koskinen. 2021 ska förändringarna i las genomföras, enligt politikernas förslag.

– Men det är ett viktigt steg i rätt riktning för att förändra arbetsmarknaden, säger han.