Så håller du småkrypen borta från hemmet

avTT

Foto: Dong-Hwan Choe/TT
Myror vaknar till liv när våren kommer. Arkivbild.

När våren vaknar till liv kryper skadedjuren fram. Då kan en grundlig vårstädning komma väl till pass för att undvika oönskade hyresgäster.

Ett tydligt tecken på att våren har kommit är inte bara varmare väder och mindre kläder. Det är även nu som de minsta krypen gör sig synliga i hemmen.

– Det viktigaste att tänka på är att hålla god renhållning inomhus. Och inte låta damm och matrester finnas kvar som skadedjuren gillar, säger Joakim Niklasson, skaderådgivare på försäkringsbolaget If.

Många skadedjur trivs i fuktiga miljöer, därför är det klokt vädra ordentligt och hålla våtutrymmen torra.

– Är det väldigt fuktigt utomhus så bör man inte torka allt för mycket tvätt inomhus. Helst i ett rum med mekanisk ventilation. Har man duschat är det bra att efteråt låta badrumsdörren stå öppen, säger Joakim Niklasson.

Kryp som särskilt hör våren till är svartmyran. Enklaste sättet att göra livet svårt för dem är att använda våttrasan.

– De lämnar doftspår efter sig som skickar signaler till resten av myrsamhället att här finns det godsaker. Därför gäller det att torka upp efter dem med en fuktig trasa och i den mån det går täta springor och golvlister, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

ARTIKELN HANDLAR OM

Anticimex